Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie potrawy na swieta w wersji wege?
Date: Wed, 10 Dec 2003 14:24:12 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 64
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<091220030924456102%wlalos@onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cr106.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1071062633 21707 80.54.214.106 (10 Dec 2003 13:23:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Dec 2003 13:23:53 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182640
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> Zupa migdałowa
jak ja przygotowujesz?
na grupie wegetarianskiej dostalam jz przepis wg. Ćwierciakiewiczowej, ale
jakos nie bardzo mi podchodzi. raz ze nie lubie slodkosci, dwa ze to
wlascciwie jest ryz z mlekiem migdalowym :)
przepis jest taki:
Na pół kilo migdałów utartych w donicy z dodatkiem wody lub mleka wlać 2
litry gotowanej wody, przecisnąć przez serwetę; dołozyć pół kilo a nawet
3/4 kilo cukru i wymieszać. Osobno ryż na mleku lub wodzie gotować.
Potem włożyć go w wazę z cukrem, cynamonem i rodzynkami i zalać zupą.
Migdałowa prawdziwa, zwana orszadową, robiona tylko na wodzie. Podawać
ciepłą lub zimną.
> Zupa ze śliwek suszonych lub z powideł
> Zupa z fasoli z suszonymi śliwkami
poprosze tez przepisy na te 2 zupy. pierwszej pewnie nie wyprobuje, ale
druga zapowiada sie niezle :)
> Bliny
czy bliny sa gdzies potrawa swiateczna? bo w puszcce jest kilka przepisow
na bliny, ale nigdzie nawet pol slowem nie jest wspomniane ze to jest
rowniez danie swiateczne.
> Kapusta z grochem
ha ha! a tego to sie nawet niedawno nauczylam robic :) w tym roku mama
przyjezdza do nas, wiec byla okazja :)
> Pierogi z mąki gryczanej
tak samo jak zwykle, tylko make pszenna zmienic na gryczana czy jak?
a dos rodka tradycyjnie kapucha z grzybami?
> Fasola zasmażana z bułką tartą
jak sie robi? ja dostalam niedawno podobny przepis, ale ze sliwkami
suszonymi do tego:
Składniki:
fasola Jas, sliwki suszone, bulka tarta, olej
Przepis:
Jest to autentyczna potrawa wigilijna z ktoregos regionu Polski, jadlam raz
i nie mam przepisu, ale latwo odtworzyc: Namoczona fasole ugotowac,
odcedzic, dorzucic namoczone sliwki - to ma byc w miare suche i nie ociekac
woda. Bulke tarta zrumienic na oleju i polac tym fasole.
ja pierwsze slysze o takiej potrawie. z jakiego regionu to pochodzi, ktos
wie?
> Kisiel migdałowy
to jeszcze na to przepis poprosze. na makowiec to ja sie na pewno nie
porwe, ale cos takiego byloby odpowiednie jako deser :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl
|