Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "eM" <...@...c>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie sa zalety woka
Date: Wed, 8 Sep 2004 15:03:36 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: m...@p...onet.pl@81.171.158.34
Message-ID: <chn3f4$lo1$1@news.onet.pl>
References: <p...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: 81.171.158.34
X-Trace: news.onet.pl 1094652196 22273 81.171.158.34 (8 Sep 2004 14:03:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Sep 2004 14:03:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214031
Ukryj nagłówki
"KasJa" chce:
> sie od was dowiedziec jakie widzicie zalety w woku, w czym on
> jest lepszy (o ile jest) od zwyklej patelni.
Taaa. No wiec duzo wiekszy jest, stad razne podrzucanie warzyw w celach
dokladnej obrobki termicznej nie konczy sie raznym myciem podlogi :-).
Zeliwny mozna podgrzac do bardzo wysokich temperatur, az olej sie
kurzy, a o to w smazeniu chinszczyzny chodzi - jedzenie ma byc z
zewnatrz chrupkie, a w srodku niesuche. Ksztalt kulisty ponoć zapewnia
rownomierna temerature (glowy za to nie dam), a waski plaski spod
podobno sprawia, ze uzyjesz mniej oleju.
> i dlaczego w reklamach
> polecaja tylko zeliwny wok z chinskiej republiki ludowej?
Nie wiem dlaczego musi byc z Chin, byle nie z drugiej reki :-). A
zeliwny jest super, *ale* jest strasznie ciezki i przed (pusty) i w
trakcie i potem - w czasie zmywania :-). Stad bedac plci slabej, jestem
posiadaczka woka z teflonu :-P.
Polecam chow mein lub chop suey. Lubie orient :-).
Pozdrawiam,
eM
|