Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Teresa K <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jeszcze raz - ratunku rydze!
Date: Tue, 16 Oct 2001 10:42:07 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A.
Lines: 36
Message-ID: <9qgo0d$hrn$1@i26.srv.wp-sa.pl>
References: <9qe5fs$iea$1@i26.srv.wp-sa.pl> <3...@k...net.pl>
<9qeabj$718$1@i26.srv.wp-sa.pl> <3...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: img.poczta.wp.pl
X-Trace: i26.srv.wp-sa.pl 1003217741 18295 212.77.101.179 (16 Oct 2001 07:35:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Oct 2001 07:35:41 GMT
X-IP: 62.32.170.1 (walker.def.rmf.pl)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75034
Ukryj nagłówki
Krystyna Chiger <k...@p...pl> napisał / wrote:
> Teresa K napisala:
>
> > nie no - ja wiem ze one do sosu, itd., ale po pierwsze to
> > kurki sa osobno a rydze osobno - chodzi o to czy - i - jak
> > dlugo mozna je tak trzymac w tym zamrazalniku???
> > Myslalam ze na grupie jest wiecej niz jeden zogorzaly
> > grzybiarz.... :)
> > - no moze jeszcze jakis wlasnie wrocil z grzybobrania i sie
> > podzieli doswiadczeniem?
>
> "Przedpiścy" prawdopodobnie chodziło o to, że rydze są doskonałe
> smażone, marynowane, kiszone - natomiast robienie z nich
> czegokolwiek "odgrzewanego" to marnowanie grzybów.
> Trujące to nie jest, ale smaczne też nie.
>
> Krycha
>
Masz racje - wszystko sie zgadza - tylko zwroc prosze
uwage, ze chociazby jablka ze sloika tez sa 'przerobione' i
jednak troche inaczej smakuja niz te swieze z drzewa.
Chodzi chyba o to zeby pozniej np. w zimie zjesc sobie ze
smakiem cos takiego z lata, czy jesieni i zupelnie inaczej
to wtedy smakuje.
Gdyby w sniegu rosly truskawki, albo grzyby to napewno nikt
by ich nie mrozil.
Ja tylko sie chcialam upewnic czy w przypadku grzybow taki
sposob na przechowywanie jest dobry.
Pozdrawiam
Tereska
|