Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!skynet.be!europ
a.netcrusader.net!208.184.7.66!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!
not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jeszcze szparagi
References: <0...@p...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Date: Wed, 23 May 2001 10:18:13 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.32
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 990638304 207.71.218.32 (Wed, 23 May 2001 10:18:24 PDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 May 2001 10:18:24 PDT
X-Received-Date: Wed, 23 May 2001 10:18:25 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52367
Ukryj nagłówki
nina wrote:
> Kupiłam sobie wczoraj szparagi-dosc duzy peczek ale takich chudych, nie wygladaly
na przejrzałe-...gotowałam 20 min. w osolonej wodzie-i wyszły takie dosc
gorzkawe-czemu?
> Może ktos cos podpowie bo pol peczka jest jeszcze w lodówce....
> Z gory dziekuje.
> Nina
> --
> ==========================================
> POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
Zagotowujesz te warzywa na smierc, nic dziwnego, ze sa gorzkie. Szparagi, biale czy
zielone, robi sie nastepujaco:
Zgiac koniec szparaga, az sie odlamie, nawet jesli jest to w1/3 dlugosci, i
odrzucic. Szparag zawsze peknie w miejscu, gdzie nie ma juz wlokien. Biale szparagi
delikatnie
zeskrobac obieraczka do ziemniakow, zielone zostawic, jak sa.
Jesli ma sie waski, wysoki garnek z pokrywka (specjalny do szparagow), to problem z
glowy. Nalac 2-3 cm wody na dno, doprowadzic do wrzenia, ustawic szparagi pionowo,
przykryc i gotowac na najwyzszym gazie przez 3 minuty. Odcedzic natychmiast,
przelozyc na goracy polmisek, i podac. Mozna posypac sola i pieprzem, albo polac
stopionym
maslem, albo sosem jakims pomyslowym, zawsze polewajac tylko centralna czesc, "w
pasie" peczka szparagow, poniewaz prawidlowo szparagi je sie palcami, i mozna wtedy
uchwycic
konce bez paprania palcow sosem.
Jesli nie ma sie takiego garnka, to uzywa sie garnek, do ktorego mieszcza sie cale
szparagi bez zginania. Nalewa sie wody na dnie, zaledwie centymetr, i gdy zacznie
wrzec,
wklada sie peczek szparagow w srodek, tak, zeby zostal peczkowaty. Przykryc, gotowac
na duzym ogniu 3 minuty, i reszta jak wyzej. Najlatwiej jak sie ma szczypce, ktorymi
mozna je wkladac i wyjmowac.
Prawidlowo ugotowane szparagi powinny zachowac pewna sztywnosc i chrupkosc.
Z odrzuconych koncow mozna zrobic zupe zaciagnieta zoltkiem.
Magdalena Bassett
|