Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ews.memax.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: m...@p...wp.pl (Aga Zawadzka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jezyny
Date: 17 May 2000 14:36:33 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 31
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <02a501bfbffc$963ff160$e81da0d4@a5p5c2>
References: <BWsU4.77894$O4.1553033@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28110
Ukryj nagłówki
Knedle z jezynami:
70 dag ziemniakow,30 dag sera bialego, 2 jajka, 2/3 szklanki maki pszennej,
1-2 lyzki maki ziemniaczanej, 50 dag jezyn, 1/2 szklanki cukru.
Ziemniaki ugotowac i zemlec razem z serem. Po zmieleniu dodac make, jajka
szczypte soli i zagniesc ciasto. Z ciasta zrobic walek i kroic na krazki,
rozplaszczac je w dloni i klasc na srodku jezyny ( mozna posypac cukrem ale
wtedy gorzej sie zlepiaja, lepiej pocukrzyc po ugotowaniu), lepic okragle
knedle. Gotowac az wyplyna. Polac maselkiem i pocukrzyc.
Smacznego
Agnieszka Zawadzka
----- Original Message -----
From: kianit <k...@v...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, May 17, 2000 10:41 AM
Subject: jezyny
> witajcie,
> wlasnie robilam remament w zamrazarce mamy i odkrylam ogroooomne poklady
> jezyn. blagam! wrzuccie kilka pomyslow/przepisow, bo mi slinka cieknie a
> rozmrozone nie sa zbyt dobre do szamania na surowizne. jednoczesnie szkoda
> mi surowca wrzucac w koktaile mleczne...
> dominika.
>
>
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|