Data: 2000-05-17 12:36:33
Temat: Re: jezyny
Od: m...@p...wp.pl (Aga Zawadzka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Knedle z jezynami:
70 dag ziemniakow,30 dag sera bialego, 2 jajka, 2/3 szklanki maki pszennej,
1-2 lyzki maki ziemniaczanej, 50 dag jezyn, 1/2 szklanki cukru.
Ziemniaki ugotowac i zemlec razem z serem. Po zmieleniu dodac make, jajka
szczypte soli i zagniesc ciasto. Z ciasta zrobic walek i kroic na krazki,
rozplaszczac je w dloni i klasc na srodku jezyny ( mozna posypac cukrem ale
wtedy gorzej sie zlepiaja, lepiej pocukrzyc po ugotowaniu), lepic okragle
knedle. Gotowac az wyplyna. Polac maselkiem i pocukrzyc.
Smacznego
Agnieszka Zawadzka
----- Original Message -----
From: kianit <k...@v...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, May 17, 2000 10:41 AM
Subject: jezyny
> witajcie,
> wlasnie robilam remament w zamrazarce mamy i odkrylam ogroooomne poklady
> jezyn. blagam! wrzuccie kilka pomyslow/przepisow, bo mi slinka cieknie a
> rozmrozone nie sa zbyt dobre do szamania na surowizne. jednoczesnie szkoda
> mi surowca wrzucac w koktaile mleczne...
> dominika.
>
>
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|