Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Tess" <c...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jogurt domowy (probiotyczny)
Date: Tue, 13 Nov 2007 20:06:09 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 63
Message-ID: <fhcsgv$gg0$1@inews.gazeta.pl>
References: <fhah8v$ph0$1@inews.gazeta.pl>
<1...@o...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: ps026.lama.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1194980703 16896 91.142.204.84 (13 Nov 2007 19:05:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Nov 2007 19:05:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: agreszka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305647
Ukryj nagłówki
Romer wrote:
> 2* Na swiecie jest tylko 20 opatentowanych (z nadanym numerem)
> szczepow bakteri probiotycznych O UDOWODNIONYCH wlasciwosciach
> leczniczych, wspomagajacych prace organizmu i tylko te szczepy moga
> sie nazywac PROBIOTYCZNYMI.
No i właśnie dlatego chciałam oddać próbki do badania, bo sprzedawca nie
tylko że
pisze w ulotce, że jogurt jest probiotyczny, ba - on wręcz wymienia (z
imienia i
nazwiska) bakterie, które się w nim znajdują! Poszperałam w necie i okazało
się że te wymienione rzeczywiście należą do kilkunastu probiotycznych
szczepów. Tylko pytanie - czy naprawdę kupuję to co tam pisze, czy ktoś robi
mnie w bambuko?
> 3* Ich wlascicielami sa duze koncerny lub instytucje ktore je odkryly
> a raczej zaplacialy za badania dokumentujace ich wlasciwosci. Jednym z
> takich szczezpow jest w Actimelu - wlasciciel DANON.
No to mam odpowiedź :] No coż, przynajmniej dzięki Tobie oszczędziłam
pieniędzy na te badania.
> 6* Aby produkt mial wlasciwosci probiotyczne musi zawierac 10 do 8
> j.t.k w 1 g produktu - NIE DO OSIAGNIECIA W DOMU.
Czyli domowe próby z actimelem dodawanym do przegotowanego mleka są
definitywnie skazane na porażkę ze względu na niemoznośc osiagnięcia tego
stężenia?
> 7* Owszem opatentowane szczepy pochodza z rodziny Bifidobacterium lub
> Lactobacilus i tak tez producenci deklaruja "Jogurt zawiera bakterie
> probiotyczne z rodziny Bifidobacterium i Lactobacilus" moze twoj
> preparat do jogurtu tez ma taki dopisek ale to tylko RODZINA tysiecy
> czy milionow szczepow. A czy wsrod nich jest ten jeden jedyny
> opatentowany o udowodnionych wlasciwosciach o stezeniu leczniczym 10
> do 8 j.t.k TEGO NIKT NIE WIE i nikt nie zbada.
Mój preparat miał te bakterie bardzo dokładnie opisane i to mnie zmyliło -
aż je przytoczę:
Lactobacillus acidophilus La-5,
Bifidobakterie Bb-12,
Streptococcus thermophilus,
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
I cholera wszystkie w lit. naukowej są wymieniane jako probiotyki! Ktoś kto
tworzył ten opis zapewne wiedział, że sprawdzając info o nich pobieżnie
niczego złego się nie dopatrzę.
> Ale i tak fajna zabawa z dodmowym jogurtem.
> Smaczengo
I ja jej nie zarzucę, ale już żadnym oszustom nie będę napędzać koniunktury
:>
Dzięki za wyczerpujące info :)
--
pozdrawiam
Tess
|