Data: 2003-09-22 09:11:38
Temat: Re: jogurt naturalny domowym sposobem?
Od: "Ewa P." <e...@b...wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Margarett" <e...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bkmdq9$5dr$1@inews.gazeta.pl...
> Pozdrawiam,
>
> mam ochote zrobić jogurt z mleka w domu z uzyciem kupnego malego jogurta
> (lub czegos innego ?). macie jakieś rady jak się zabrać do tego ?
Ja biorę litr mleka (jeśli woreczkowe, to przegotować) i podgrzewam do
temperatury ok 40 stopni (jak włożysz palec nie może być za ciepłe). Do
garnka (po pozbyciu się ewentualnego kożucha) dodaję łyżkę (lub więcej)
jogurtu naturalnego. Następnie garnek nakrywam, zawijam w gazety, koc i
zostawiam na noc. Jeśli się nie zsiądzie, to zostawiam jeszcze na kilka
godzin. Dosładzam do smaku i ewentualnie dodaję owoce.
Ewa
|