Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news.nask.
pl!enews.sgi.com!hammer.uoregon.edu!arclight.uoregon.edu!wn52feed!worldnet.att.
net!216.168.1.162!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.
supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kajmak
Date: Wed, 07 Apr 2004 09:55:56 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c51b83$nfe$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197661
Ukryj nagłówki
Clio wrote:
> Mam zamiar zrobic mazurek kajmakowy. Ciasto kruche juz sie mrozi, zakupilam
> skladniki, ale napadly mnie watpliwosci...czy mleko skondensowane (w
> puszkach) to powinno byc slodzone czy po prostu skondensowane? Bo ja mam
> takie zwykle...Tak jakos to zrozumialam, no i chyba mozna dodac cukru.
> BTW, ile tego cukru i co jeszcze (wanilia +...?)? Roznie pisza.
> Pozdrawiam
> Iza
Ja robie tak:
Mazurek Kaimakowy
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac zoltka,
zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto schlodzic i wylepic
nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec na jasnozloty kolor w
niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
Kaimak:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 lyzka masla
3 lyzki kakao
Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym kaimakiem.
Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
Magdalena Bassett
|