Data: 2004-04-07 16:55:56
Temat: Re: kajmak
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Clio wrote:
> Mam zamiar zrobic mazurek kajmakowy. Ciasto kruche juz sie mrozi, zakupilam
> skladniki, ale napadly mnie watpliwosci...czy mleko skondensowane (w
> puszkach) to powinno byc slodzone czy po prostu skondensowane? Bo ja mam
> takie zwykle...Tak jakos to zrozumialam, no i chyba mozna dodac cukru.
> BTW, ile tego cukru i co jeszcze (wanilia +...?)? Roznie pisza.
> Pozdrawiam
> Iza
Ja robie tak:
Mazurek Kaimakowy
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac zoltka,
zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto schlodzic i wylepic
nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec na jasnozloty kolor w
niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
Kaimak:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 lyzka masla
3 lyzki kakao
Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym kaimakiem.
Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
Magdalena Bassett
|