Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kapuśniak z grochem
Date: Wed, 15 Oct 2003 11:36:04 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <bmjbf4$6uo$1@inews.gazeta.pl>
References: <bmj9le$ad$1@inews.gazeta.pl> <bmjb45$5kd$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066217764 7128 172.20.26.237 (15 Oct 2003 11:36:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Oct 2003 11:36:04 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176435
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak <w...@g...pl> napisał(a):
> madziek <t...@p...gazeta.pl> napisał(a):
>
> > witam
> >
> > moja babcia robiła zupę coś jakby połączenie kapuśniaka z grochówką,
> > niestety nie dysponuje przepisem,
> > czy spotkaliście się z czymś takim? prośże o przepis
>
> Skoro to babcia robiła to może któryś z tych przepisów ci podpasuje:
a to ten drugi
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/367.htm
Grochowka z kapusta kiszona
Skladniki:
Groch luskany 20 dag
Kapusta kiszona 20 dag.
Marchew mala 1 szt.
Pietruszka mala 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Boczek wedzony 15 dag.
Smalec 5 dag.
Maka pszenna 4 dag.
Kielbasa 10 dag.
Sol,majeranek,zabek czosnku.
Przepis:
Marchew i pietruszke ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym wyjac i
przetrzec przez sito.Na wywarze z warzyw ugotowac
groch.Kapuste kiszona ugotowac w niewielkiej ilosci wody w oddzielnym garnku do
miekkosci.Kielbase pokroic w kostke i wrzucic do gotujacego sie
grochu.Cebule pokroic w kostke i usmazyc na smalcu na zloty kolor,po czym dodajac
make sporzadzic zasmazke.Do rozgotowanego grochu dodac przetarte
warzywa i miekka ugotowana kiszona kapuste,calosc zagescic zasmazka i przyprawic do
smaku sola,majerankiem i roztartym z sola zabkiem czosnku.Gdy zupa
bedzie juz przyprawiona nalezy ja okrasic stopionym wedzonym boczkiem.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|