Data: 2003-10-15 11:36:04
Temat: Re: kapuśniak z grochem
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy Nowak <w...@g...pl> napisał(a):
> madziek <t...@p...gazeta.pl> napisał(a):
>
> > witam
> >
> > moja babcia robiła zupę coś jakby połączenie kapuśniaka z grochówką,
> > niestety nie dysponuje przepisem,
> > czy spotkaliście się z czymś takim? prośże o przepis
>
> Skoro to babcia robiła to może któryś z tych przepisów ci podpasuje:
a to ten drugi
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/367.htm
Grochowka z kapusta kiszona
Skladniki:
Groch luskany 20 dag
Kapusta kiszona 20 dag.
Marchew mala 1 szt.
Pietruszka mala 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Boczek wedzony 15 dag.
Smalec 5 dag.
Maka pszenna 4 dag.
Kielbasa 10 dag.
Sol,majeranek,zabek czosnku.
Przepis:
Marchew i pietruszke ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym wyjac i
przetrzec przez sito.Na wywarze z warzyw ugotowac
groch.Kapuste kiszona ugotowac w niewielkiej ilosci wody w oddzielnym garnku do
miekkosci.Kielbase pokroic w kostke i wrzucic do gotujacego sie
grochu.Cebule pokroic w kostke i usmazyc na smalcu na zloty kolor,po czym dodajac
make sporzadzic zasmazke.Do rozgotowanego grochu dodac przetarte
warzywa i miekka ugotowana kiszona kapuste,calosc zagescic zasmazka i przyprawic do
smaku sola,majerankiem i roztartym z sola zabkiem czosnku.Gdy zupa
bedzie juz przyprawiona nalezy ja okrasic stopionym wedzonym boczkiem.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|