Data: 2004-06-23 22:19:27
Temat: Re: karczek na grilla
Od: "ramsey" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "mistasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cb9cva$fuu$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich
> Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
> wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
> kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe
Ja robie to tak i wychodzi przepyszny:
Mięso zbijam piescia, gruby kotlet, (jak zrobimy to tluczkiem to bedzie za
suche, a jak w ogole nie rozbijemy, to bedzie za twarde)
Przepis na marynate:
mieszam sos sojowy (najlepiej gesty), miod i sok z cytryny (wlasnie cytryna
nadaje kruchosc) w rownych proporcjach, dodaje pieprz, sol i majeranek. Nic
poza tym, zaufaj mi.
Marynata zalewam mieso na kilka godzin. Moze lezec nawet 2 dni w lodowce.
Daje glowe, ze bedzie lepsze niz kupione gotowe.
Pozniej wystarczy upiec na grillu, po okolo 4-5 min z kazdej strony.
Smakuje wysmienicie.
Paweł
|