« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-22 13:41:56
Temat: karczek na grillaWitam wszystkich
Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe
mieso na grilla wychodzi mi dobrze, mieciutke i soczyste.
Czy jest mozliwe zrobic samemu podobny karczek? Przekopalem Google ale nie
znalazlem odpowiedzi na to pytanie.
Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy. (Prosze
wziazc pod uwage ze jestem laikiem w sprawach kuchni ;))
Pozdrowka dla calej grupy
Mistasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-22 14:08:33
Temat: Re: karczek na grillaJa używam do marynaty tylko soli, dużo czosnku, majeranku i olej, po
wymieszaniu smaruje tym plastry karkówki i pozostawiam w spokoju na 24
godziny w lodówce (zdarza się i na 48). Nigdy (po takim czasie) nie
miałam twardego mięsa.
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 14:52:39
Temat: Re: karczek na grillakarczek pokrojony w plastry i potłuczony daję do miseczki
i zalewam zalewą (na 1 kg mięsa):
oliwa z oliwek,
pokrojona w plastry cebula (2 cebule) przekładam mięso z cebulą na zmianę,
zgniecione ząbki czosnku (4-5) też wkładam miedzy mięso
przyprawa z grilla kamisa
marynata do grilla chyba też kamisa
i taką gotową zaprawę wsadzam do lodówki przykrywam folią spożywczą
(przeźroczystą) zeby nie wyschło i zostawiam na 24 godziny.
jak bedziesz grillował mięsko daj też na grilla tę cebulkę z marynaty -
pychotka
powodzenia w grillowaniu
pozdr
madzia
p.s tak na marginesie jeśli masz gdzieś możliwość kupna małych oscypków to
wrzuć je owinięte w sreberko na 10 min - mniam mniam do piwa :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 16:18:33
Temat: Re: karczek na grillaUżytkownik "mistasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
> wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
> kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe
> mieso na grilla wychodzi mi dobrze, mieciutke i soczyste.
> Czy jest mozliwe zrobic samemu podobny karczek? Przekopalem Google ale nie
> znalazlem odpowiedzi na to pytanie.
> Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
> smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy. (Prosze
> wziazc pod uwage ze jestem laikiem w sprawach kuchni ;))
Jesli chodzi o przyprawianie to ja daje w marynate: olej, czosnek, sol i
sporo pieprzu ziolowego - wystarczy.
Oczywiscie miesko mocno rozbite - dobrze jak ma sporo tluszczyku ale nie
zeby nie bylo zylaste.
Jesli zas chodzi o twardosc to nie ma nic wspolnego z przyprawami !
Oczywiscie lepiej jak dlugo polezy, ale nieraz robilem 2 godziny przed
imprezka i tez twardy nie byl.
Chodzi tu o ta aby grill byl naprawde mocno i rowno rozpalony. Nie osczedzac
na weglu ! Jak juz wszystkie wegle sa mocno czerwone to rozprowadzic rowno w
misce grilla.
I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
ok 1 min z kazdej strony.
A teraz mi slinka pociekla jak sobie przypomnialem - Rewalacyjnie jest
rozciac bulke na pol i podpiec do brazowego od wewnetrznej strony (uwaga ze
zgraniem w czasie podpiekania buleczki i karku). Plaster miesa zlozony na
pol wsadzic miedzy buleczke posmarowac mieszanka musztardy i majonezu - Jesc
!
Tylko nie chodzi mi tutaj o taka standardowa bulke kajzerke - ale o taka
wiejska buleczke. Ewentualnie wroclawska.
No i do tego salatka opisana przeze mnie 4 posty dalej.
Pozdrawiam
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 19:22:05
Temat: Re: karczek na grilla> I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
> smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
> ok 1 min z kazdej strony.
Widze powoli swoje bledy. W kazdym przepisie jest czosnek a ja czosnku nie
dawalem.
Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?
Druga sprawa to zalecne jest pieczenie z jednej strony ok. 1 min. Ja
trzymalem ok. 10 - 15 min. z jednej strony, moze wysuszalem mieso?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 19:42:05
Temat: Re: karczek na grillaUżytkownik "mistasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?
Nie wiem.
> Druga sprawa to zalecne jest pieczenie z jednej strony ok. 1 min. Ja
> trzymalem ok. 10 - 15 min. z jednej strony, moze wysuszalem mieso?
Rany Julek ! Postaraj sie krocej. Czy jedna minuta to moze zalezec od wielu
czynnikow - jak tylko przestanie byc krwawe to jest gotowe do jedzenia.
Pamietaj o mocnym ogniu.
Daj znac czy sie udalo.
Pozdrawiam
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 19:45:59
Temat: Re: karczek na grilla
>
> Chodzi tu o ta aby grill byl naprawde mocno i rowno rozpalony. Nie
osczedzac
> na weglu ! Jak juz wszystkie wegle sa mocno czerwone to rozprowadzic rowno
w
> misce grilla.
> I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
> smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
> ok 1 min z kazdej strony.
>
Racja, twardość karkówki zależy tylko od sposobu grilowania. Szybko i
równomiernie to podstawa miękkości. Oczywiście mięsko musi być dobrze
rozbite najlepiej tak na 0.7 cm.
A jak sprawdzić czy jest gotowe?
Jeżeli spróbujesz wsadzić widelec w mięsko, celując między pręty rusztu i
przejdzie na wylot to znaczy, że już trzeba wołać gości :)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 22:53:16
Temat: Re: karczek na grillaWitam.
Do tych slepowych dodają enzymu zmiękczającego mięso (do nabycia drogą kupna
w supermarketach).
Jak przegrilujesz będzie twarde i suche. Ale i marynara jest nie bez
znaczenia. Najlepsze rezultaty po zalewie z octu balsamicznego, oliwy (z
pestek winogron), soli, czosnku i majeranku (można dodać jałowcówki).
Najlepiej plastry grubości 7-10 mm. Bez klepania - lekko rozbite (mie po to
żeby były cieńsze lecz żeby rozbić mięso). Na gorącym grilu do zarumienienia
każdej ze stron. Jak pisze Kuba spawdzić widelcem.
Do tego sałatka z młodych małych ziemniaków, ogórka, kopru/szczypioru i
jogurtu.
MNIAMMMM.
Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 06:56:10
Temat: Re: karczek na grilla
mistasz wrote:
> Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
> smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy.
To ja podam swój sprawdzony przepis na karkówkę w miodzie.
Potrzebna będzie oliwa, słodka papryka w proszku, dużo czosnku, duża
łyżka miodu (tak na ok. pół szklanki oliwy), łyżka musztardy, sól,
pieprz świeżo mielony, majeranek, oregano, można też wsypać zioła
prowansalskie. Plastry karkówki (ok. 1 cm grubości) rozbić, starannie
"opaćkać" marynatą, układać w naczyniu; resztę marynaty polać od góry.
Mięso powinno poleżeć w lodówce przynajmniej 3-4 godziny, ja zawsze
robię w dniu poprzedzającym grilowanie.
Smacznego.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 09:54:29
Temat: Re: karczek na grillaUżytkownik "mistasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cba0t3$i0k$1@inews.gazeta.pl...
> W kazdym przepisie jest czosnek a ja czosnku nie
> dawalem.
> Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?
Raczej nie, ale kieliszek wódki do marynaty nie zaszkodzi.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |