Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!news.n
ask.pl!not-for-mail
From: "Adam" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: karp w occie?
Date: Tue, 17 Dec 2002 02:35:44 +0100
Organization: NASK - www.nask.pl
Lines: 34
Message-ID: <atlv1g$80l$1@pippin.warman.nask.pl>
References: <atlmhh$91r$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pia-152.dialup.supermedia.pl
X-Trace: pippin.warman.nask.pl 1040088944 8213 212.75.107.152 (17 Dec 2002 01:35:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Dec 2002 01:35:44 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139018
Ukryj nagłówki
Roladę z karpia proponuję:
spraw karpia:
oddziel mięso od reszty.
mięso zmiel z bułką, dodaj gałki muszk. czarnego pieprzu i jajko oraz sól i
natkę zieloną drobno siekaną.
na reszcie wraz z warzywami ugotuj wywar.
uformuj z masy pulpety duże.
włóż do garnka zalej wywarem i delikatnie ugotuj ok. 20 min.
jeśli nie masz formy do pulpetów garnek wyłóż papierem do ciast francuskich.
gdy pulpety się ugotują, przełóż je do misek zalej wywarem z żelatyną -
udekoruj.
podawaj krojone w 1.5 cm plastry z galaretą z octem cytrynowym lub sosem
chrzanowym, wyśmienite jest również z sosem tatarskim.
Smakuje obłędnie.
do wywaru można dodac rodzynków.
Użytkownik "AnnaBlue" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atlmhh$91r$1@news.onet.pl...
> MM (moj mezczyzna) zazyczyl sobie karpia w occie (rzecz jasna na wigilie).
> Do glowy mi przychodzi: usmazyc, zalac zalewa octowa (proporcja 1:4) z
> dodatkiem liscia lauroweo i ziela angielskiego. Koncentraru pomidorowego
MM
> tam nie widzi.
> Jakos skromnie ta potrawa mi sie jawi, jakies inne pomysly macie?
>
> pozdrawiam,
> AB
>
>
|