Data: 2002-12-17 01:35:44
Temat: Re: karp w occie?
Od: "Adam" <a...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Roladę z karpia proponuję:
spraw karpia:
oddziel mięso od reszty.
mięso zmiel z bułką, dodaj gałki muszk. czarnego pieprzu i jajko oraz sól i
natkę zieloną drobno siekaną.
na reszcie wraz z warzywami ugotuj wywar.
uformuj z masy pulpety duże.
włóż do garnka zalej wywarem i delikatnie ugotuj ok. 20 min.
jeśli nie masz formy do pulpetów garnek wyłóż papierem do ciast francuskich.
gdy pulpety się ugotują, przełóż je do misek zalej wywarem z żelatyną -
udekoruj.
podawaj krojone w 1.5 cm plastry z galaretą z octem cytrynowym lub sosem
chrzanowym, wyśmienite jest również z sosem tatarskim.
Smakuje obłędnie.
do wywaru można dodac rodzynków.
Użytkownik "AnnaBlue" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atlmhh$91r$1@news.onet.pl...
> MM (moj mezczyzna) zazyczyl sobie karpia w occie (rzecz jasna na wigilie).
> Do glowy mi przychodzi: usmazyc, zalac zalewa octowa (proporcja 1:4) z
> dodatkiem liscia lauroweo i ziela angielskiego. Koncentraru pomidorowego
MM
> tam nie widzi.
> Jakos skromnie ta potrawa mi sie jawi, jakies inne pomysly macie?
>
> pozdrawiam,
> AB
>
>
|