« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-18 15:56:25
Temat: kawa - arabica czy robusta?witajcie,
kiedyś czytałam na forum informację której kawy powinno byc jak
najwięcej (w kawie ziarnistej) w składzie
zdaje się, że arabiki ale pewności nie mam
chodzi mi o kawę, która nie będzie kwaśna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-18 16:12:21
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?Proponuje Ci kupic Tchibo. W duzych CH sa kawiarnie Tchibo gdzie mozna kupic
swierzo mielona kawe- maja 8 gatunkow, i gwarantuje ci ze jak raz ja kupisz-
nie tkniesz juz innej sklepowej.
Cena okolo 7 PLN za 250 g. Kawe miela na miejscu- jak ja postawisz w kuchni
to bedzie ci pachniec kilka dni pol domu. Smak- ja uwielbiam Wiedenska,
zaparzam ja normalnie po turecku lub w kafeteri ( expresik parowy na
kuchenke gazowa)
J&J
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-18 17:38:55
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?Dnia Sat, 18 Nov 2006 17:12:21 +0100, delf napisał(a):
> gwarantuje
dzięki
zdaje sie ze w nowej galerii krakowskiej jest tchibo :)
ja raczej wole w ziarnach - sama zmiele ale zdaje sie ze w tym sklepie to
zaden problem :) i ziarnista musza miec
a co z ta arabica kontra robusta? ktora jest lepsza w smaku?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-18 19:18:53
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?
Użytkownik "Lili" <l...@b...pl> napisał w wiadomości
news:1gp5jug8wkg0j.136yadqn0zjjb$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 18 Nov 2006 17:12:21 +0100, delf napisał(a):
> a co z ta arabica kontra robusta? ktora jest lepsza w smaku?
zdecydowanie robusta
J&J
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-18 19:36:07
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?
> zdecydowanie robusta ________jest kwasna :)
>
> J&J
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-18 20:11:33
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?Dnia Sat, 18 Nov 2006 20:36:07 +0100, delf napisał(a):
>> zdecydowanie robusta ________jest kwasna :)
>>
>> J&J
>>
>>
czyli dla mnie arabica :P
kwaśnej nie zniEsE :)
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-18 20:17:24
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?"se mła" <l...@b...pl> wrote in message
news:1163865385.078182.5660@h48g2000cwc.googlegroups
.com...
witajcie,
kiedyś czytałam na forum informację której kawy powinno byc jak
najwięcej (w kawie ziarnistej) w składzie
zdaje się, że arabiki ale pewności nie mam
Arabika jest delikatniejsza. Robusta mocniejsza, ale kwaskowa. Najlepsze
kawy mielone są ze 100% arabiki.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...com otwarte okna"
www.brywczynscy.com John Irving
GG:1528179
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-18 20:56:04
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?Dnia Sat, 18 Nov 2006 21:17:24 +0100, Konrad Brywczyński napisał(a):
> Arabika jest delikatniejsza. Najlepsze kawy mielone są ze 100% arabiki.
czyli wniosek z tego taki ze kupie ziarnista arabike ;)
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-19 10:59:07
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?
Le samedi 18 novembre 2006 ŕ 16:56:25, dans
<1...@h...googlegroups.com
> vous écriviez :
> witajcie,
> kiedyś czytałam na forum informację której kawy powinno byc jak
> najwięcej (w kawie ziarnistej) w składzie
> zdaje się, że arabiki ale pewności nie mam
> chodzi mi o kawę, która nie będzie kwaśna
Arabica (Coffea arabica) jest najbardziej cenionym gatunkiem kawy, z
powodu smaku i aromatu, ale tez i najdrozszym. Robuste (Coffea
canephora) uprawia sie tam gdzie nie mozna hodowac arabiki.
Robuste uzywa sie do produkcji kawy "instant", a takze w mieszankach
kawy mielonej : proporcja 70 % arabiki i 30 % robusty zachowuje aromat
arabiki i pozwala na obnizenie ceny takiej mieszanki.
Osobiscie wole nie pic kawy, niz pic czysta robuste...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-19 11:15:55
Temat: Re: kawa - arabica czy robusta?
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:3542521671$20061119115908@ewcia.kloups...
Witaj!
Te kawy (tanie), które są w sklepach są stęchłe, kwaśne i śmierdzą moczem
końskim (mułów). Lepsze kawy to arabiki - smakosze wiedzą skąd pochodzą. Z
popularnych półkowników pijalne są mielone: Kronung Jakobsa oraz Exclusive
Tchibo.
Ale nie ma to jak kupić niepaloną kawę, upalić w domu i mleć w ręcznym
młynku żarnowym - ma znacznie lepszy aromat niż z elektrycznych udarowych
czy też z przystawek do różnych robotów.
A tu fantastyczny młynek do kawy:
http://www.porkert.cz/vyrobky/km40.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |