Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kawa i herbata- jak przyrządzacie?
Date: Sat, 4 Aug 2001 18:50:06 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 64
Sender: k...@p...onet.pl@pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <9kh9e7$kes$1@news.onet.pl>
References: <9kgcpp$bs1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 996944135 20956 213.77.149.139 (4 Aug 2001 16:55:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Aug 2001 16:55:35 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61348
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kachna" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9kgcpp$bs1$1@news.tpi.pl...
> a może ktoś w jakis ciekawy sposób przyrzadza kawe lub herbate, szczerze
> mówiąc rozpuszczalna z mlekiem juz mi się znudziła...
> pozdrawiam ze słonecznego Szczecina
> kachna
>
Hejka;-)
Teraz przyrzadzam kawe tylko w ekspresie cisnieniowym i taka jest nalepsza.
Gdy nie posiadalam takiego ekspresu robilam kawe nastepujaco:
- do kawy w ekspresie przelewowym dodawala cynamon albo wanilie, albo jedno
i drugie,
- capuccino - ubijalam mleko robotem kuchennym, a do tego kawka (w
ostatecznosci moze byc rozpuszczalna),
- kawa z bita smietana to raczej standard;-),
- kawa mrozona (moze byc z jakims alkoholem, ostatnio robilam z
ajerkoniakiem, albo z lodami - pycha),
-kawa z dodatkiem jakiegos alkoholu (np. z rumem, w whisky po irlandzku, a
moze z amaretto albo malibu),
-kiedys w kawiarni pilam bardzo goraca kawe z czekolada, z bita smietana i
grubym plastrem pomaranczy, pyszne to bylo, ale to raczej napoj na zimowe
wieczory, gdyz bardzo rozgrzewa;-),
-kawa po turecku (zalac kawe wrzaca w tygielku woda i postawic na malutki
ogien, kawa powinna trzykrotnie sie spienic, ale nie mozna doprowadzic do
zagotowania kawy, nastepnie przykryc i zostawic na moment, a potem juz sie
tylko mozna delektowac, jezeli slodzisz to cukier ma byc wymieszany z kawa),
-kawa po arabsku (robi sie ja podobnie jak po turecku, tylko do tygielka
najpierw wklada sie cukier i stawia na gazie, gdy cukier sciemnieje dodaje
sie wode i doprowadza do wrzenia, a nastepnie kawe i znow doprowadza sie do
wrzenia),
-kawa z cynamonem i gozdzikami (zmielona kawa+cynamon+1,2 gozdziki na duza
filizanke wymieszac i zalac zimna woda i na ogien, tez powinna 2-3 razy byc
doprowadzona do spienienia;-) - mozna probowac robic kawe z imbirem czy
niewielka iloscia galki.
-jeszcze mi sie przypomniala kawa mrozona z bananem (dojrzaly banan
zmiksowac ze szklanka mocnej i aromatycznej kawy, a nastenie dodac lody -
ilosc wg upodoban i zmiksowac chwilke i juz;-),
-kawa podobno po kapitansku choc spotkalam sie tez z innymi nazwami (zrobic
kogel-mogel i zalac go stale mieszajac goraco kawa;-)))
To tyle jezeli chodzi o kawe, chwilowo nie pamietam nic wiecej;-)
Nie mam jakiegos specjalnego spodobu przyrzadzania herbaty, parze w
dzbanuszku, ktory wczesniej ogrzewam, a herbaty mam w domu niezliczona ilosc
(gdy idziemy na zakupy maz odciaga mnie sila od sklepow z herbata i
kawa;-). W upaly uwielbiam mrozone herbate mietowa z cytryna i miodem;-))
Kiedys probowalam robic rozne dziwne rzeczy z herbata i ekperymenntowalam z
przepisami ze strony www.herbata.gery.pl. Moze znajdziesz jeszcze cos
ciekawego na www.e-drinks.com.pl, tam tez jest dzial poswiecony herbacie;-)
No i to tyle z niezwykle upalnego Krakowa;-))))))))
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|