Data: 2001-08-04 21:15:44
Temat: Re: kawa i herbata- jak przyrządzacie?
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kalipoe! Prosze napisz jak tą capuccino zrobic, bez ciśnieniowego... ale
mikser mam.
MechaGodzilla
pliiiiiiiz
Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kh9e7$kes$...@n...onet.pl...
>
>
>
> Użytkownik "kachna" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9kgcpp$bs1$1@news.tpi.pl...
> > a może ktoś w jakis ciekawy sposób przyrzadza kawe lub herbate, szczerze
> > mówiąc rozpuszczalna z mlekiem juz mi się znudziła...
> > pozdrawiam ze słonecznego Szczecina
> > kachna
> >
> Hejka;-)
>
> Teraz przyrzadzam kawe tylko w ekspresie cisnieniowym i taka jest
nalepsza.
> Gdy nie posiadalam takiego ekspresu robilam kawe nastepujaco:
> - do kawy w ekspresie przelewowym dodawala cynamon albo wanilie, albo
jedno
> i drugie,
> - capuccino - ubijalam mleko robotem kuchennym, a do tego kawka (w
> ostatecznosci moze byc rozpuszczalna),
> - kawa z bita smietana to raczej standard;-),
> - kawa mrozona (moze byc z jakims alkoholem, ostatnio robilam z
> ajerkoniakiem, albo z lodami - pycha),
> -kawa z dodatkiem jakiegos alkoholu (np. z rumem, w whisky po irlandzku, a
> moze z amaretto albo malibu),
> -kiedys w kawiarni pilam bardzo goraca kawe z czekolada, z bita smietana i
> grubym plastrem pomaranczy, pyszne to bylo, ale to raczej napoj na zimowe
> wieczory, gdyz bardzo rozgrzewa;-),
> -kawa po turecku (zalac kawe wrzaca w tygielku woda i postawic na malutki
> ogien, kawa powinna trzykrotnie sie spienic, ale nie mozna doprowadzic do
> zagotowania kawy, nastepnie przykryc i zostawic na moment, a potem juz sie
> tylko mozna delektowac, jezeli slodzisz to cukier ma byc wymieszany z
kawa),
> -kawa po arabsku (robi sie ja podobnie jak po turecku, tylko do tygielka
> najpierw wklada sie cukier i stawia na gazie, gdy cukier sciemnieje dodaje
> sie wode i doprowadza do wrzenia, a nastepnie kawe i znow doprowadza sie
do
> wrzenia),
> -kawa z cynamonem i gozdzikami (zmielona kawa+cynamon+1,2 gozdziki na duza
> filizanke wymieszac i zalac zimna woda i na ogien, tez powinna 2-3 razy
byc
> doprowadzona do spienienia;-) - mozna probowac robic kawe z imbirem czy
> niewielka iloscia galki.
> -jeszcze mi sie przypomniala kawa mrozona z bananem (dojrzaly banan
> zmiksowac ze szklanka mocnej i aromatycznej kawy, a nastenie dodac lody -
> ilosc wg upodoban i zmiksowac chwilke i juz;-),
> -kawa podobno po kapitansku choc spotkalam sie tez z innymi nazwami
(zrobic
> kogel-mogel i zalac go stale mieszajac goraco kawa;-)))
> To tyle jezeli chodzi o kawe, chwilowo nie pamietam nic wiecej;-)
>
> Nie mam jakiegos specjalnego spodobu przyrzadzania herbaty, parze w
> dzbanuszku, ktory wczesniej ogrzewam, a herbaty mam w domu niezliczona
ilosc
> (gdy idziemy na zakupy maz odciaga mnie sila od sklepow z herbata i
> kawa;-). W upaly uwielbiam mrozone herbate mietowa z cytryna i miodem;-))
> Kiedys probowalam robic rozne dziwne rzeczy z herbata i ekperymenntowalam
z
> przepisami ze strony www.herbata.gery.pl. Moze znajdziesz jeszcze cos
> ciekawego na www.e-drinks.com.pl, tam tez jest dzial poswiecony
herbacie;-)
>
> No i to tyle z niezwykle upalnego Krakowa;-))))))))
>
> Pozdrawiam,
>
> Kaliope
>
> --
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>
|