Data: 2004-09-21 13:35:07
Temat: Re: keczup własnej roboty
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:cip56e$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cip2kp$oda$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > np. tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2498.html
2 czerwone papryki,
50 dag pomidorów,
25 dag cebuli,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
20 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zielonego pieprzu,
szczypta zmielonego ziela angielskiego,
? łyżeczki sproszkowanego chili
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć
skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić jak się chce. Chociaż raczej
drobniej niż na połowy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki
przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki (chutney musi odparować) ok.
45 minut, aż sos zgęstnieje. Mieszać, aby masa nie przywarła.
Gorący przełożyć do słoików i zamknąć (koniecznie!). Niestety ilość znikoma,
bo tylko 2 słoiki. Chcąc je zachować na dłużej wystarczy zapasteryzować -
ok. 15 minut. Znakomity do mięs wszelkiego rodzaju prosto z grilla.
Znakomity w ogóle...
> > i tutaj http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3090.html
2 kg dojrzalych pomidorow, glowka czosnku, 2 szkl. octu, 50 dkg cukru, duzy
kawalek swiezego imbiru lub 2 lyzeczki mielonego, sol, ostra papryczka.
chutney - czyt. czatni Pomidory sparzyc i zdjac skorke, czosnek i imbir
drobno posiekac, ostrej siekanej papryczki dodac do stopnia ostrosci, jaka
sie lubi. Do emaliowanego garnka wlac ocet, zagrzac i rozpuscic cukier,
dodac skladniki, wymieszac, zagotowac na malym ogniu i gotowac do uzyskania
gestej masy, stale mieszajac, zeby sie nie przypalila. Nakladac goraca do
wyparzonych sloiczkow, zakrecic nie do konca i zaraz pasteryzowac: wstawic
do rondla wylozonego gazetami i przelozyc pomiedzy, aby sie stykaly, wlac
tyle goracej wody, aby siegala do 3/4 wys. sloiczkow, trzymac w lekko
wrzacej wodzie 15 min. Wyjac i dokrecic pokrywki, odwrocic do gory dnem.
Odstawic na tydzien do polaczenia smakow. Uzywac po tym czasie. Uwaga przy
krojeniu ostrej papryczki: natychmiast po krojeniu lub siekaniu jej nalezy
bardzo dobrze umyc rece, poniewaz dotkniecie np. oczu lub blony sluzowej
nosa palcami z resztka soku spowoduje straszliwe pieczenie przez dluzszy
czas.
pzdr
dla leniuchow, ktorym nie chcialo sie zalogowac
Ktoska
|