Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news
.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail
From: "Jakub 'Wilq' Wilczek" <w...@N...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kilka sposobów na zagęszczanie sosów...
Date: Wed, 3 Mar 2004 12:24:11 +0100
Organization: Front Wyzwolenia Ludu Judei
Lines: 51
Message-ID: <c24f8p$fmv$1@flis.man.torun.pl>
References: <00a101c4010d$937d94e0$7400a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: s5.zabrze.net.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 1078313049 16095 213.227.67.133 (3 Mar 2004 11:24:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2004 11:24:09 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193761
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:00a101c4010d$937d94e0$7400a8c0@ap.siedlce.pl...
> Podobno można tak zrobić z ziemniaczaną, ale nie wiem czy z samą, czy
zawsze
> musze dodać trochę zwykłej?
> Czym różni się zagęszczanie zwykłą mąką od zagęszczanie mąką ziemniaczaną?
> Czy smak sosu jest inny?
Nie wiem, nie probowalem nigdy zageszczac ziemniaczana, boje sie ze sos
stalby sie taki, hmmm... galaretowaty.
> No i jeszcze ktoś pisał o śmietanie... Można nią zagęścić sos np. do
> spagethi? Jaką śmietaną? Ile jej dać?
Ja smietany dodaje raczej do sosow miesnych, slodkiej. Co do ilosc, no coz,
tak na oko - zalezy tez oczywiscie od ilosci sosu, "procentazu" smietany,
itd.
> A może znacie jeszcze inne sposoby zagęszczenia? Wiem, że do bigosu czy
> innych rzadkich rzeczy można dać usmażoną na tłuszczu mąkę, ale też nie
> jestem pewna, czy do sosu to się nadaje...
Jak najbardziej - klasyczna zasmazka - biezesz lyzke maki, troche masla i
przesmazasz to na patelni. Potem rozrabiasz to woda (koniecznie zimna na
goraca zasmazke, albo na odwrot!) tak dlugo az ma jednolita kleista
konsystencje bez grudek, potem dodajesz do sosu tudziez zupy mieszajac.
Mozna tez robic zasmazke na smazonej cebulce. Do bigosu nie probowalem,
natomiast bardzo czesto robie do gotowanej kiszonej kapusty z wedzonka.
Generalnie musisz tez pamietac o tym, ze zageszczanie sosow (tudziez innych
potraw) polega glownie na odparowywaniu z nich wody - czyli zageszczasz sos
nieduza iloscia maki/smietany/zasmazki a potem odparowywujesz wode tak dlugo
az to co gotujesz bedzie tak geste jak tego oczekujesz. Jezeli dasz na
poczatku za duzo maki/smietany/zasmazki, to mozesz zabic smak potrawy...
O zageszczaniu maslem nie slyszalem.
WILQ
PS: Mam nadzieje, ze tu nie bija wymadrzajacych sie nowicjuszy? ;-)
--
http://www.wilq.z.pl/ <<<+++++++>>> gg: 1149759
e-mail: wilczekkk<at>poczta<dot>onet<dot>pl
"Jak tak dalej pojdzie to dopchamy ten autobus do Katowic"
(c) pasazer pchajacy
|