Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.d
e!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kim-chee jak zrobić ?
Date: Tue, 20 Apr 2004 16:01:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <c63a35$ocu$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c6398j$pvf$1@as1-195.starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: afb118.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1082469285 24990 83.16.131.118 (20 Apr 2004 13:54:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Apr 2004 13:54:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <c6398j$pvf$1@as1-195.starogard.dialup.inetia.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198931
Ukryj nagłówki
Aleksander Kłosiewicz, 2004-04-19 07:52, wrote...
> Kiedyś pojawiły się na grupie przepisy, niestety przy awarii kompa poszło mi
> całe archiwum..... Może ktoś pamięta jak to szło ?
> Młoda pekinka....... i co dalej
> pozdr.Alex
znazlam w google:
Kim chi robi się prosto:
Musisz mieć garnek do kiszenia najlepiej gliniany polewany z dopasowanym
drewnianym wieczkiem z dziurką (standardowe narzędzie do kiszenia)
Dobra sól średnio mielona najlepiej morska.
Świeże lub suszone chili.
Dodatkowo: czosnek, imbir lub inne zioła dające tę "inną" nutę. Tyle
kombinacji ile osób
robiących kim chi.
Ja używam tartego imbiru i odrobiny czosnku.
Kapustę pekińską (musi być zbita i niezbyt dojrzała) ta z supermarketów
odpada bo jest przesuszona nacinasz przy głąbie na krzyż (równolegle do osi
symetrii kapusty :-) na głębokość 2-3 cm. Następnie delikatnie rozdzielasz i
dostajesz ćwiartki kapusty.
Każdą z ćwiartek solisz mniej więcej płaską łyżeczka od herbaty i posypujesz
rozdrobnionym chili świeżym lub suszonym. nacierasz to wszystko odrobiną
imbiru i układasz cztery części ciasno w garnku i przykrywasz wieczkiem.
Czas kiszenia to kilka dni w tem pokojowej. Co jakiś czas dociskasz denko
aby sok całkowicie pokrył kapustę. Po ukiszeniu odlewasz sok. każdą z części
krojisz na 3 4 porcje i do lodówki. Powinieneś ją zjeść w ciągu kilku dni.
Można sprawę uprościć stosując specjalną zalewę do kiszenia do kupienia w
sklepach z azjatycką żywnością bądź w internecie.
Za 5 razem zaczęła mi wychodzić lepsza niż w sklepie.
Pozdrawiam.
Adam
--
pozdrawiam b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|