Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiszenie glowki kapusty
Date: Sun, 21 Dec 2003 12:37:26 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 22
Message-ID: <bs4405$l9t$1@inews.gazeta.pl>
References: <brvfps$qir$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.87.136.82
X-Trace: inews.gazeta.pl 1072010053 21821 62.87.136.82 (21 Dec 2003 12:34:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Dec 2003 12:34:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184096
Ukryj nagłówki
=====
To może ja wyjdę do tablicy i opowiem.
Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była
rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,
bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i
pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.
Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny
:-}}}, a w domu pięknie pachnie.
Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),
w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30
dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za
radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w
całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile
powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z
dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.
Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=220&kat=22
waldek
=====
|