Data: 2003-12-21 11:37:26
Temat: Re: kiszenie glowki kapusty
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
=====
To może ja wyjdę do tablicy i opowiem.
Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była
rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,
bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i
pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.
Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny
:-}}}, a w domu pięknie pachnie.
Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),
w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30
dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za
radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w
całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile
powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z
dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.
Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=220&kat=22
waldek
=====
|