Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-septem
ber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "klient nasz pan"
Date: Wed, 24 Feb 2016 17:26:10 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <nale1f$iai$1@dont-email.me>
References: <n9fh8u$oe7$1@node1.news.atman.pl>
<7...@g...com>
<6...@g...com>
<56c1cbbe$0$695$65785112@news.neostrada.pl>
<56c1d9bd$0$687$65785112@news.neostrada.pl> <n9smn9$pd9$1@dont-email.me>
<56c225b2$0$693$65785112@news.neostrada.pl>
<a...@g...com>
<n9tsfp$jgq$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<na0e8c$62f$1@dont-email.me>
<2...@g...com>
<nak86f$qni$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<6...@g...com>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 24 Feb 2016 23:23:29 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1";
logging-data="18770";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19/AeVCR6ErQwWqMS0RWSpD"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <6...@g...com>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:1AGk/Bw0onU1q1pA7T48qT6m59E=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369554
Ukryj nagłówki
"XL" <n...@g...com> wrote in message
news:689a581c-19d8-45fb-b28c-6e6bc3273c48@googlegrou
ps.com...
> W dniu środa, 24 lutego 2016 14:37:36 UTC+1 użytkownik Jarosław Sokołowski
> napisał:
>
>> Zaiste głęboką myślą jest wywód o *fałszowaniu*. Ileż to cennego
>> surowca można zaoszczędzić, gdy zawartość cukru w cukrze zmniejszy
>> dajmy na to do 99,7%, resztę fałszując tańszą solą.
>>
>
> A kto tu chce oszczędzać surowce? Tu się "oszczędza" PIENIĄDZE! Surowców w
> sumie można nawet nie widzieć, tylko nim(i) umiejętnie obracać :->
>
> Dane z http://www.dlahandlu.pl:
> 1 kg cukru kosztuje śr. 2,32 zł.
> 1 kg soli kosztuje śr. 0,69 zł.
> Czyli stąd wynika, że:
> 1 g cukru kosztuje śr. 0,00232 zł
> 1 g soli kosztuje śr. 0,00069 zł
>
> 0,3% z kilograma cukru to 3 g, zatem 3 g cukru kosztują śr. 0,00696 zł, a
> 3 g soli kosztują śr. 0,00207 zł.
> RÓŻNICA W CENIE między 3 g cukru a 3 g soli to 0,00489 zł, czyli prawie
> PÓŁ GROSZA!.
>
> Zastępując w każdej 1000-gramowej torebce cukru 3 gramy cukru 3 gramami
> soli "oszczędzamy" 0,00489 zł, czyli prawie PÓŁ GROSZA. Takie małe nic,
> kto by się tam skusił 3-]
>
> Tylko że już na 100 kg fałszowanego solą cukru zysk wynosi 0,489 zł.
> Na każdej tonie - już lepiej, bo 4,89 zł.
> Ale już na 1,6 mln ton...
> http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11996220,Polacy_
lubia_cukier__Zjadamy_go_1_6_mln_ton_rocznie.html
> ...zysk wzrasta do 7,824 mln zł.
>
> Prawie OSIEM MLN złotych ROCZNIE "wyczarowanych" właściwie z niczego - i
> to w wieloletnim okresie, i to tylko w jednym kraju - tylko dzięki "nic
> nie znaczącej, małej" operacji zamiany 0,3% surowców na tańsze :->
Tą "nic nie znaczącą, małą operacją" to nazywasz co dokładnie?
Kto niby według Ciebie *rozpakowuje* kilogramowe torebki cukru i "oszukuje"
cukier solą?
Ktoś w Tesco je rozkleja i zakleja po nocach odprowadzając cukier na boki?
A może one oszukiwane są już w cukrowni? Widziałaś jakąś cukrownię kupującą
sól?
I zastanowiłaś się z jaką dokładnością w ogóle ważone są torebki cukru?
Pewnie nie większą niż +/-1%, nie sądzisz?
Czyli torebka kilogramowa może mieć od 990gram do 1010gram?
Czy nie prościej byłoby cukrowni "oszukiwać" po prostu wsypując 10gramów
cukru mniej do każdej torebki??
> Obliczenie oparłam na [...]
... chorej fantazji paranoika.
|