Data: 2007-10-23 20:49:21
Temat: Re: klops?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Ostaszewski wrote:
> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
puszyste, wiec robie tak:
1 kg wolowiny
1/2 kg wieprzowiny
2 kawalki czerstwego chleba (im ciemniejszy tym lepszy)
2 jajka
0.5 litra posiekanej kapusty pekinskiej albo bok choy
1 czerwona papryka, pocieta w drobne kawalki
2 lyzki namoczonych i posiekanych suszonych grzybow
2 lyzki posiekanego koperku
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka pieprzu
1 lyzka soli
1 lyzeczka maggi
Chleb namoczyc w wodzie, odcisnac, umiescic w misie. Dodac reszte
skladnikow, wymieszac dokladnie. Umiescic w keksowce, wyrownac, zakryc
folia, piec 1.5 godziny w niezbyt goracym piecu. Po upieczeniu odlac
plyn z naczynia i zrobic z niego sos na zasmazce, moze byc grzybowy.
Klops kroi sie latwiej, jesli postoi 20 minut po upieczeniu.
Magdalena Bassett
|