Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.ceti.com.pl!wsisiz.edu.pl!news.tpi.pl!wl
os
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kluseczki Maklowicza
Date: Wed, 14 Mar 2001 07:57:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 32
Message-ID: <1eq8y2p.13nftz81iay45oN%wlos@tele.com.pl>
References: <98j0f2$gnm$1@shilo.silesia.pik-net.pl> <3...@r...fm>
<98l0bc$2mt$1@shilo.silesia.pik-net.pl> <3...@r...fm>
NNTP-Posting-Host: pm232.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 984552918 25978 213.76.108.232 (14 Mar 2001 06:55:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Mar 2001 06:55:18 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6 (unregistered for 353 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46469
Ukryj nagłówki
Anna <a...@r...fm> wrote:
> Agnes wrote:
> >
> > > ale on tylko pokazal, jak to robia te panie we wloskiej knajpie...
> > > To byl oryginalny wloski przepis, nie wymysl Maklowicza...
> >
> > Zgoda, ale proporcje i skladniki chyba nie byly dostosowane do naszych
> > warunkow.
> >
>
> ale tam chyba byla tylko bulka tarta, maka i jajko?????
Pamietajmy, ze wloska maka to co innego niz mozna dostac w naszych
sklepach. Pamietac o tym nalezy tez, gdy robimy inne wloskie potrawy.
Prawdopodobnie tez wloskie gospodynie wyrabiaja takie ciasto dosc dlugo.
Programu nie ogladalem, pisarei nie robilem, dysponuje natomiast
nastepujacym, autentycznie wloskim przepisem:
370 g maki (ja bym uzyl krupczatki?)
20 g suchej bulki namoczonej i odcisnietej
sol
lyzka wazowa wody
wymieszac na stolnicy wodelcem i starannie wygniesc ciasto. Formowac z
niego waleczki o srednicy nieco ponad 1/2 cm, pociac je na centymetrowe
plastry i palcami formowac muszelki. Gotowac w duzej ilosci osolonej
wody, odcedzic, gdy wyplyna.
Wladyslaw
|