Data: 2001-03-14 06:57:45
Temat: Re: kluseczki Maklowicza
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna <a...@r...fm> wrote:
> Agnes wrote:
> >
> > > ale on tylko pokazal, jak to robia te panie we wloskiej knajpie...
> > > To byl oryginalny wloski przepis, nie wymysl Maklowicza...
> >
> > Zgoda, ale proporcje i skladniki chyba nie byly dostosowane do naszych
> > warunkow.
> >
>
> ale tam chyba byla tylko bulka tarta, maka i jajko?????
Pamietajmy, ze wloska maka to co innego niz mozna dostac w naszych
sklepach. Pamietac o tym nalezy tez, gdy robimy inne wloskie potrawy.
Prawdopodobnie tez wloskie gospodynie wyrabiaja takie ciasto dosc dlugo.
Programu nie ogladalem, pisarei nie robilem, dysponuje natomiast
nastepujacym, autentycznie wloskim przepisem:
370 g maki (ja bym uzyl krupczatki?)
20 g suchej bulki namoczonej i odcisnietej
sol
lyzka wazowa wody
wymieszac na stolnicy wodelcem i starannie wygniesc ciasto. Formowac z
niego waleczki o srednicy nieco ponad 1/2 cm, pociac je na centymetrowe
plastry i palcami formowac muszelki. Gotowac w duzej ilosci osolonej
wody, odcedzic, gdy wyplyna.
Wladyslaw
|