Data: 2003-09-01 14:49:28
Temat: Re: knedle
Od: "Ewelian Kiełb" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "teekaa" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bivd9g$n7c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Podaję przepisy, które uzyskałam na grupie parę miesięcy temu (cyt.
> dosłowny) nie pamiętam czyje były (prawo autorskie)
> ale polecam wspaniałe
> Teekaa
>
> Knedle śliwkowe w bułce
> 3/4 kg śliwek węgierek
> ok. półtora kg ziemniaków
> jajko
> sól
> mąka
> bułka tarta
> masło
> śmietana
> cukier
>
>
> Śliwki umyć, wypestkować i odłożyć.
> Zrobić ciasto:
> Ziemniaki ugotować z solą i dokładnie ugnieść na ciepło albo przepuścić
> przez maszynkę do mielenia. Zostawić do ostygnięcia, koniecznie muszą byc
> zimne, bo inaczej ciasto nam się rozleci. Więc, kiedy już są zimne dodać
do
> nich żółtko i tyle mąki, żeby ciasto było jak na kopytka. Teraz robimy
coś,
> co okazało się świetnym pomysłem jednej pani z listy pl.rec.kuchnia, i
> dodajemy do ciasta ubite na sztywno białko (w tym miejscu pozdrowienia dla
> MechciGodzilli!). Ciasto powinno być pulchne i nie kleić się do rąk (w
razie
> czego dodać mąki).
> Teraz szybciutko obklejamy nim śliwki , formując knedle i od razu gotujemy
> we wrzącej osolonej wodzie. Ciasto ziemniaczane nie może leżeć zbyt długo,
> bo robi się luźne, więc lepiej nie zostawiać knedli na potem do
ugotowania.
> Gotowe mięciutkie knedelki pożeramy z bułeczką tartą na masełku i ze
> śmietaną posypaną cukrem.
> Rady:
> Jeśli chcecie podać tę potrawę trochę inaczej, to nie polewajcie jej bułką
> tartą z masłem, zostawcie ją na patelni, ale gęstą i sypką, włóżcie do
niej
> ciepłe knedle i delikatnie w niej obtoczcie. Knedelki będą wyglądały
> oryginalnie, a jak będą smakować polane śmietaną, mniam mniam.
>
> ....................................................
......................
> Knedle serowe ze śliwkami
> na około 30 sztuk, czyli 6 osób:
> 50 dag twarogu
> 10 daszy manny
> 10 dag mąki
> duże jajo
> sól
> 50 dag śliwek węgierek
> kwaśna śmietana
> cukier
> masło
> bułka tarta
>
> Śliwki umyć i wypestkować, nie przekrawając do końca, tak żeby nie uzyskać
> połówek, tylko rozciętą, ale jednak w całości śliwkę.
> Z twarogu, kaszy, mąki, jaja i odrobiny soli zagnieść ciasto, jeśli
trzeba,
> podsypując jeszcze niewielką ilością mąki. Odcinać kawałki ciasta i
> dokładnie obklejać nim śliwki.
> Knedle gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 5 minut od
> wypłynięcia.
> Podawać z nie za dużą ilością bułki tartej wymieszanej z rozpuszczonym
> masłem(w dowolnych ulubionych przez siebie proporcjach), polane obficie
> kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
>
> Użytkownik "Ewelian Kiełb" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:biv1rd$o2g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > witam
> > mam ochote na knedle ze sliwkami nigdy ich nie robilam czy ma ktos
> przepis?
> > w jaki sposob formujecie knedle zeby sie nie rozkleily i mialy ladny
> owalny
> > ksztalt
> > pozdrawiam
> >
> >
>
>
|