Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.atman.pl!not-for-mail
From: "Miko" <m...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolacja dla męża
Date: Fri, 9 Aug 2002 16:14:13 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 47
Message-ID: <aj0inh$24r1$1@news.atman.pl>
References: <aj0b7f$4pk$1@sunflower.man.poznan.pl> <aj0f9e$24p5$1@news.atman.pl>
<aj0fl6$7mr$2@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: miko.idg.com.pl
X-Trace: news.atman.pl 1028902449 70497 217.17.41.222 (9 Aug 2002 14:14:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Aug 2002 14:14:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119560
Ukryj nagłówki
"Karolina S" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:aj0fl6$7mr$2@sunflower.man.poznan.pl...
>
> > Tylko spaghetti...np. Pesto! Carbonara! Alfredo! itp... (mniam)
> >
> > a przepisy podasz????
Pesto:
a) kubek świeżej bazylii
b) 2 łyżeczki orzeszków piniowych
c) ząbek czosnku (lub dwa małe)
d) oliwa z oliwek (musi być dobra)
e) 1/3 świeżo startego parmezanu i 2/5 świeżo startego pecorino
f) łyżeczkę soli
Robimy:
miksujemy sól, bazylię, czosnek i sery, dodajemy pinie zrumienione na złoto
i wlewamy oliwę powoli ciągle miksując, aż uzyskamy konsystencję półpłynną.
Teraz wystarczy zagotować makaron (1/2 paczki), jak będzie andante
to odlewamy wodę, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki pasty pesto i
mieszamy
lekko podgrzewając.
Carbonara (łatwiej dostępne składniki)
a) bekon (10 dkg)
b) 2 jajka
c) śmietana (1/4 szkl.)
d) pieprz świeżo zmielony
e) parmezan świeżo starty (1/3 kubka)
Robimy:
gotujemy makaron, a obok mieszamy jajka (bez skorupek;) z parmezanem i
śmietaną, bekon podsmażamy
i po odciśnięciu tłuszczu na bibułce dorzucamy do miksu.
Gorący i odcedzony makaron zalewamy miksem i mieszamy na wolnym ogniu.
Sypiemy pieprz i podajemy.
Alfredo
Jest b.prosty
puszka pomidorów, gotujemy z bazylią suszoną lub same aż zgęstenieją, pod
koniec śmietana do zgęstnienia
i świeża bazylia na końcu. Do makaronu wrzucamy i mieszamy.
----
Smacznego
Dobra by była do tego sałatka z pomidorów z fetą i sosem (1/2 cytryny, ząbek
czosnku, oliwa, oregano i szczypta cukru)
|