Data: 2002-05-22 07:25:33
Temat: Re: kolacja i obiadek
Od: "Ema" <n...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik d. <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:acfgr0$136n$...@p...acn.pl...
> od jakiegos czasu moje kolacje to salatka. wczoraj wygladalo to tak:
> kukurydza z puszki, tunczyk w sosie wlasnym, ananas puszkowany pokrojony w
> kawalki, czerwona cebulka rowniez pokawalkowana, seler naciowy w paski,
> ogorek konserwowy pokawaleczkowany. myslalam tez o fasoli, ale jakos
> przerazajaco duzo sie tego robilo, wiec nie dalam sie poniesc. zrobilam
sos
> z kefiru i majonezu doprawiony sola i pieprzem. zintegrowalam wszystkie
> skladniczki i wyszlo super - moje podniebienie wylo z radosci.
>
> a na dzis zaplanowalam ladna pogode i chlodniczek. nigdy w zyciu nie
robilam
> chlodnikow a domieszka burakow/soku buraczanego i jakos nie moge sie
> przelamac. moja specjalnosc to chlodnik bialy :)
>
> potrzebujemy rzodkiewki, koperek, szczypiorek, ogorki, smietane, duzo
zimnej
> wody przegotowanej, jajka na twardo, sol, i kwasek cytrynowy. najpierw
> siekamy szczypior i koper. ogorki kroimy dosyc drobno. solimy i dobrze
> wygniatamy, coby sie posiusialo. zmaltretowanej zieleninie pozwalamy
postac
> jakies pol godzinki. potem dodajemy jajka na twardo krojone, rzodkiewke
> poplasterkowana i kwasek cytrynowy do smaku (mozna tez ten kwasek przed
> gnieceniem dac). smietanke rozrabiamy z przegotowana woda i zalewamy
> warzywka. troszke mieszamy, no i teraz do lodowy, a my do czyszczenia
> ziemniaczkow - wersja z ziemniaczkami jest mniamusna. smaszneho :)
>
Ja też jakoś nie przpepadam za kolorowym chłodnikiem. Moj mąż robi za to
świetny Tarator /prawdopodobnie nieco zmieniony w stosunku do wersji
oryginalnej ale równie pyszny/
jogurt naturalny + kefir wymieszać
ogórki świeże + cebula pokrojona + szczypiorek
ja dodaje jeszcze świeżą miętę
dużo pieprzu i sól
musi trochę postać.
Proporcje na oko
Ale jest to tak proste w wykonaniu że aż miło
Pozdrowienia Małgorzata
>
|