Data: 2012-04-16 16:45:24
Temat: Re: kompostownik, parę pytań
Od: "Dirko" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnjonl9m.2dp.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>
> Jasno tutaj widać, że kompostowanie trawy, to rzecz zbyt złożona dla
> prostego parmenidesowego "byt jest, a niebytu nie ma". Tu trzeba
> mądrości, jaką miał Sokrates.
>
Hejka. Bez przesady. Wystarczy zajrzeć do literatury.
W trakcie kompostowania możemy mieć do czynienia z czterema procesami:
butwienie, gnicie, zakiszanie i humifikacja. Nieprzyjemnych zapachów możemy
oczekiwać podczas gnicia (siarkowodór) i 1-go etapu procesu zakiszania (kwas
masłowy, amoniak).
Prawidłowo zrobiony kompost ładnie pachnie jak leśna ziemia próchniczna.
Pozdrawiam organicznie Ja...cki
PS Dobra kiszonka również pachnie przyjemnie kwasem mlekowym. :-)
|