Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!137.192.6.2!msc1.onvoy!ply1.onvoy!onvoy.com!newspeer.cwnet.
com!sjc1.nntp.concentric.net!newsfeed.concentric.net!newsfeed.ozemail.com.au!oz
email.com.au!not-for-mail
Reply-To: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
From: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9ss4o4$1j2b$1@pingwin.acn.pl> <HVtI7.731$2Z5.39304@ozemail.com.au>
<9sug58$h9j$1@pingwin.acn.pl> <qyPI7.1628$2Z5.74145@ozemail.com.au>
<9t3vq8$qu$1@news.tpi.pl> <votJ7.3332$2Z5.126571@ozemail.com.au>
<9tc612$35m$2@news.tpi.pl>
Subject: Re: kosmetyki (bylo miod)
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Message-ID: <7poK7.1723$li3.57913@ozemail.com.au>
NNTP-Posting-Host: 1cust89.tnt1.alice-springs.au.da.uu.net
X-Trace: ozemail.com.au 1006244547 210.84.178.89 (Tue, 20 Nov 2001 19:22:27 EST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2001 19:22:27 EST
Organization: OzEmail Ltd, Australia
Distribution: world
Date: Tue, 20 Nov 2001 17:53:19 +0800
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82704
Ukryj nagłówki
Kamila Perczak <c...@m...pl> wrote in message
news:9tc612$35m$2@news.tpi.pl...
>
> Wiesz, że trafiłaś w dziesiątkę? Ostatnio mam problem właśnie z ustami.
>
Eksperymentuj z proporcjami - jak za twarde/miekkie, rozpusc na nowo i zmien
proporcje. Mozesz tez dodawac lanoliny - ja na lanoline jestem uczulona.
Mozesz dodac benzoin (to jest gesta resin - jak to po polsku? aha, zywica)
ale trzeba ja rozpuscic w odrobinie alkoholu, bo inaczej nie idzie - zrobi
sie zawiesina, olej jej nie rozpuszcza. Oprocz cech gojacych daje cudowny
lekko waniliowy zapach.
>
>
> Mam kilka książek i dostawcę, czyli początek już zrobiłam :-). Czy
miksera
> należy używać tylko do kosmetyków, czy można nim również miksować
jedzenie?
Pewnie, ze mozna jak dobrze umyjesz. Ja mam stick blender ktory uzywam do
mydla i tez nim blenduje jedzenie, mam tez slow cooker (tez do mydla), z
ceramicznym garnkiem, na druga zmiane gotuje mi risotta i curries i tez
dobrze.
>
>
> Na razie tylko jedno: jaką rolę w tej recepturze pełni boraks?
>
Borax reaguje z woskiem tworzac mydlopodobne cos, dziala to emulsyfikujaco -
pozwala mieszac sie wodzie i olejom. powinno go byc 6% wosku tzn na 50g
wosku 3g boraksu. Ja trzymam wszystkie przepisy w spreadsheecie to latwo mi
zmieniac proporcje - wiem dokladnie ile procentowo czego, lacznie z
essential oils itd. Jak masz Excel 97 (czesc Office 97) to Ci podesle. Jest
wiele fajnych miejsc na sieci z ktorych sciagnelam sobie wiele pozytecznych
informacji.
Jezeli chcesz oczyscic wosk (np kupilas od pszczelarza) to rozpusc go i wlej
na wode (jak na Andrzejki) a potem zbierz z powierzchni - zanieczyszcenia
pojda na dno.
Milej zabawy!
Ania
|