Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.ceti.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "fata" <f...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlety z jajka, prosze o przepis
Date: Thu, 22 Apr 2004 18:04:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <c68q99$2lf$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.179.33
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1082649708 2735 213.25.179.33 (22 Apr 2004 16:01:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Apr 2004 16:01:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198259
Ukryj nagłówki
"Aisha"
> Plis!
Proszę ;-) (wyguglane w 2 sekundy)
Kotlety z jajek:
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
2-3 łyżki startego żółtego sera
łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki
kajzerka albo bułka tarta
sól, pieprz
olej
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Z tej porcji powinno wyjść 8 kotletów.
Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem
startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną
wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast
kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się
formowac kotlety.
Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na
złoto.
Podawać z sałatą i surówkami. Dobrze pasują do nich także frytki i ziemniaki
w innych postaciach.
Za przepis dziękuj Wkn, bo znaleźć go można tu:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis196.html
fata
|