Data: 2003-03-17 11:40:40
Temat: Re: krewetki
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiki wrote:
> Witam!!!
>
> Mam pytanie dotyczące krewetek w pancerzu: Jak przyrządza się takie cuda, jak
> pozbawia się je pancerza?
>
> Pozdrwienia
> Wiki
Mozesz je po prostu wyluskac z pancerzyka i juz.
Mam w domciu bardzo dobry przepis na krewetki, ale niestety dosyc
kosztowny i wymaga on zakupu calej sterty sosow i przypraw. Efekt za to
- ambrozja!
Jesli chcesz, daj info na priva, moze nie zapomne po powrocie wygrzebac
i w takim razie przesle (jesli zapomne, to z gory przepraszam za skleroze.
Pozdr.,
Shrek
PS.
Wlasnie znalazlem jeszcze jeden przepis (nie ten o ktorym myslalem), ale
tez pycha, choc uprzedzam jest to dosyc ostre i trzeba zorganizowac duzo
wody mineralnej albo soku do popicia, bo sie zieje ;)
Gaeng Kiew Wahn Gai (kuchnia tajska)
(na 4 osoby)
Skladniki :
4 lyzki Green Curry Paste (Do dostania w Asian Foods)
2 lyzki oleju (najlepiej arachidowy, NIE OLIWA)
500g mleka kokosowego (Do dostania w Asian Foods - UWAGA, nie slodzone)
400g piersi kurczaka (ja robie z krewetkami zamiast kurczaka, mozna tez
stosowac warzywa, wolowine pokrojona na cienko, co chcesz)
4 szt. male ziolone baklazany (tzw. Crispy Eggplants)
4 szt. Kaffirlime Leaves (Do dostania w Asian Foods - liscie podobne do
cytrusowych, pachnace cytryna, mozna tego wrzucic wiecej)
1 lyzka Fisch Sauce (Do dostania w Asian Foods)
1 lyzka cukru
10g lisci bazylii (musi byc SWIERZA!, bron Boze suszona)
1 szt Red Chilli (Do dostania w Asian Foods i w innych sklepach)
Przyrzadzanie :
* Olej rozgrzac w woku (lub garnku) i wrzucic paste curry, rozgniesc
i podsmarzac na dosyc silnym ogniu przez ok. minute
ciagle mieszajac, tak, zeby sie nie przypalila.
* Wlac do tego mleko kokosowe i je zagotowac.
* Wrzucic miesko (krewentki), nastepnie baklazany i kaffirlime
leaves.
* Doprawic fish sauce i cukrem.
* Jak miesko sie ugotuje wrzucic bazylie i chilli (pokrojone).
* Podawac z ryzem (najlepszy jest Jasmine rice, tez do dostania w
Asien Foods - na "sypko").
* Zabazpieczyc duza ilosc wody mienralnej, lub soku do picia ;)
* Zjesc! ;)
Calosc robi sie szybko. z przygotowaniem skladnikow, moze 1/2 h moze
nawet mniej. Jesli dla gosci, to mozna przygotowac skladniki i wtedy
pewnie wystarczy 15 min. Uwaga: nie powinno sie zbyt dlugo gotowac
baklazanow! One powinny byc troche twardawe. Na tym wlasnie polega ich
uroda. Jak zaczna brazowiec, to najwyzszy czas podawac.
Acha: Krewetki nawet duze - w calosci. Baklazany - chyba najlepiej
pokroic na 4. Chili - na drobne kawalki. Bazylia - cienkie paski.
Kaffirlime Leaves - w calosci. Calosc wychodzi w konsysencji gestej
zupki czy tez gulaszu. Kaffirlime Leaves zostaja w niej i niestety
trzeba je odkladac, bo sa niejadalne (za twarde), cos tak jak liscie
laurowe, ale wlasnie cala uroda (aromat) w tym, zeby byly caly czas w zupie.
Smacznego,
Shrek
|