Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Natalia" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: kuchenka mikrofalowa zamiast piekarnika
Date: Thu, 3 Jul 2003 18:42:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <be1mdu$bct$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bdjsj6$fbe$1@atlantis.news.tpi.pl> <bdq3em$3fj$1@atlantis.news.tpi.pl>
<3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pc202.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1057250559 11677 213.76.10.202 (3 Jul 2003 16:42:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jul 2003 16:42:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:26414
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości news:3f045996@news.vogel.pl...
>
> > Przez 8 lat mieszkałam bez piekarnika, ale z kuchenką mikrofalową
> > Whirlpoola (tą prawie najbardziej wypasioną, m.in. z talerzem Crisp) Do
> > pieczenia ciasta nie nadaje się absolutnie, wychodzą jakieś gnioty a nie
> > porządne ciasto.
>
> Jakich funkcji używałaś ? Tylko mikrofal ? Grill + mikrofale ? Jeśli
> tylko mikrofal to rzeczywiście może być to porażka bo składniki zostaną
> przetworzone termicznie (nie najlepsze określenie ale nic nie przychodzi
> mi innego do głowy - no może "gotowanie" ale to też nie to) zanim ciasto
> wyrośnie.
W epoce, gdy jeszcze wierzyłam w możliwość uzyskania dobrych efektów
wypróbowałam wszystkie możliwe kombinacje. Po iluś zakalcach zrezygnowałam.
> Moim zdaniem poza ciastami wg przepisów specjalnie do kuchenki
> mikrofalowej (m.in. z książki Whirpoola - poszukaj pliku pdf na stronach
> Whirlpool Polska) inne powinno piec się przy użyciu termoobiegu (tzn.
> tradycyjna grzałka + wentylator rozprowadzający ciepło, temp. np. 175
> st. C - gdzieś się zetknąłem z opinią, że przy termoobiegu można trochę
> zmniejszyć temp. pieczenia, to opinia chyba z news:\\pl.rec.kuchnia )
>
> Ja prowadziłem eksperymenty wypiekaniem ciastek przy użyciu funkcji
> Crisp, wychodzą gorsze niż funkcji termoobieg ale zjadliwe.
Może to o to chodzi ? Ja od ciastek oczekuję, żeby były pyszne, a nie
zjadliwe...
Natalia
|