Data: 2000-10-30 16:11:54
Temat: Re: kuchnia
Od: j...@i...pl (Kaktus)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: Gosia Bialoglowy <g...@u...net>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, October 17, 2000 2:49 PM
Subject: Re: Odp: sol kuchenna
> "F." wrote:
>
> > LUDZIEEEEEEEEEEEEEEE...TA GRUPA MA NA IMIE KUCHNIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> Wiec wypadaloby od czasu do czasu podac jakis przepis zamiast
> jednolinijkowych komentarzy cytowanych pod calym postem,
Proszę oto przepis:
Subato
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (może być od szynki lub biodrówka)
1 kg różnych warzyw (marchew, cebula, papryka, ogórki, kapusta, kalafior)
20 dag pieczarek plus-jeśli to możliwe ananas
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Na sos:
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru 2 łyżki octu
? szkl. wody (może być mniej)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Mięso kroimy na kawałki -w słupki, paski czy kwadraty i skrapiamy sosem
sojowym, tak by było nim oblane, ale nie pływało. Odstawiamy je na 1 godz.,
po czym obsypujemy 1 czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i odstawiamy na ?
godz. W głębokim oleju smażymy krótko mięso na średnim ogniu, wyjmujemy je z
oleju i odstawiamy. Następnie smażymy pocięte w paseczki warzywa. Smażymy je
krótko na resztkach oleju, w zależności od ich twardości. Dodajemy mięso i
dusimy kilka min. Pod koniec wlewamy sos, sporządzony z sojowego sosu
wymieszanego z cukrem. Octem i wodą oraz mąką ziemniaczaną. Wlewamy go do
mięsa i warzyw, dusimy jeszcze pół min. I natychmiast podajemy na stół. Do
tej potrawy najlepszy jest ryż.
Życzę smacznego.
KAKTUS
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|