X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: kuchnia wloska
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@t...pdi.net>
Message-ID: <01bfb9ab$d50e65e0$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 9 May 2000 14:22:17 +0100
X-Trace: 9 May 2000 14:22:17 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 55
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!news-zh.switch
.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-harald.ethz.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27719
Ukryj nagłówki
Magdalena J. Wołoszyk <m...@t...pdi.net> napisał(a) w artykule
<3...@t...pdi.net>...
> Witajcie
> Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, a w szczególności makaronów i
> wszystkich jego wariacji.
> Poszukuję osob z podobnym niedietetycznym hobby.
>
> Służe sprawdzonymi przepisami i sama chętnie sprawdzę nowe.
>
> Właśnie usiłuje zdobyć przepisa na sos arrabbiatta
> Gdyby ktoś znalazł w swoich archiwach takie przepisy, bedę wdzięczna po
> grób... no.. może do następnego ważenia (się) :-)))
>
>
Ostatnio zrobilam penne w sosie warzywno-drobiowym wymieszanym z sosem
arrabbiatta i wyszlo pyszne.
dla 3-4 osob:
- 1 sredni baklazan
- 4 marchewki
- 1 taka ciemnozielona, chuda cukinka z miekka skorka, ktorej nie trzeba
obierac (nie wiem czy to sie nazywa cukinia, ale z tej rodziny warzyw)
- 1/4 malego selera
- moze tez byc pien brokulow (jak np. do innego dania uzywa sie samych
kwiatow)
- bazylia, czosnek
- 100-150 g drobno pokrojonego kurczaka/indyka
- 1 lyzka oliwy i 1 lyzka sosu sojowego (do marynaty mieska)
- no i sos arrabbiatta (ja mialam gotowy) - jakies 2 szklanki albo inny
pomidorowy
- tarty parmezan do posypania przed podaniem
- 2 szkl. makaronu penne
1. baklazana pokroic w kosteczke (1na 1 cm), osolic i zostawic, zeby
wyszla z niego goryczka
2. pokrojonego w drobne kawaleczki kurczaczka wymieszac z oliwa i sosem
sojowym i odstawic do lodowki
3. Wrzucic na mala ilosc wrzatku pokrojona w drobna kostke marchewke i
seler, dotowac jakies 10 min.
4. usmazyc miesko (nie dodajac juz tluszczu) z utartym czosnkiem na w
miare silnym ogniu, a krotko - bedzie mieciutkie, ostawic
5. do marchewki i selera dodac oplukanego z goryczki baklazana i znow 10
min., a potem cukinie, ewent. pien brokula i jeszcze 5 min.
6. Warzywka wymieszac z kurczaczkiem i sosem pomid., doprawic. Dodac
ugotowane al dente penne, dobrze wymieszac.
7. podawac posypane tartym parmezanem.
Alex
PS Wyprobowalam z powodzeniem przepis na duze muszelki makaronowe (tzw.
conchiglie) z pasta ricottowo-brokulowa a calosc polana sosem serowym,
jakby ktos chcial to moge sie podzielic nastepnym razem.
|