Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak w ciescie w sosie slodko-kwasnym
Date: Fri, 31 Jan 2003 12:46:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <b1dng0$h83$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj232.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1044013376 17667 80.50.41.232 (31 Jan 2003 11:42:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Jan 2003 11:42:56 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144875
Ukryj nagłówki
m...@p...onet.pl wrote:
> Jak zrobic kurczaka w ciescie w sosie slodko-kwasnym zeby byl tak smakowity jak
> z budki chinskiej?
> (Glownie chodzi mi o ciasto i sos)
>
Ciasto na kurczaku to nic innego jak maka kartoflana z odrobina curry i
soli. W tym panierujesz cycka kurzego i smazysz na goracym tluszczu.
Natomiast sos : to ja robie tak (tez inspiracja grupy).
Warzywa z mieszanki chinskiej podsmazam na odrobinie oliwy, ja dodaje
jeszcze pokrojona w piorka cebule i troche kapusty pekinskiej.
Podsmazyc, jak beda miekkie to czas na czary mary.
Sos : szklanka soku pomaranczowego lub grapefruitowego (wole ten drugi),
lyzka koncentratu pomidorowego, lyzeczka sambal olelka, szczypta kwasku
cytrynowego, lyzeczka plaska przyprawy 5 smakow oraz lyzka maki
kartoflanej. Wszystko wymieszac, zalac warzywa, zamieszac w woku,
poczekac az zgestnieje i wylaczyc gaz.
A propos piersi kurczaka to ja rovbie cos co nazwalam 'chinka' - troche
zabawy ale efekt superowy.
Wiec piers kurczeca ubic lekko trzonkiem noza i ponacinac lekko gdzies
na 5 mm max. W szpary powkladac paski marchewki, grzybkow moon, cebuli,
kawaleczki bambusa. To opaierowac w mace jak wyzej i usmazyc na goracym
oleju. Rewelacja.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|