Data: 2003-01-31 11:46:00
Temat: Re: kurczak w ciescie w sosie slodko-kwasnym
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@p...onet.pl wrote:
> Jak zrobic kurczaka w ciescie w sosie slodko-kwasnym zeby byl tak smakowity jak
> z budki chinskiej?
> (Glownie chodzi mi o ciasto i sos)
>
Ciasto na kurczaku to nic innego jak maka kartoflana z odrobina curry i
soli. W tym panierujesz cycka kurzego i smazysz na goracym tluszczu.
Natomiast sos : to ja robie tak (tez inspiracja grupy).
Warzywa z mieszanki chinskiej podsmazam na odrobinie oliwy, ja dodaje
jeszcze pokrojona w piorka cebule i troche kapusty pekinskiej.
Podsmazyc, jak beda miekkie to czas na czary mary.
Sos : szklanka soku pomaranczowego lub grapefruitowego (wole ten drugi),
lyzka koncentratu pomidorowego, lyzeczka sambal olelka, szczypta kwasku
cytrynowego, lyzeczka plaska przyprawy 5 smakow oraz lyzka maki
kartoflanej. Wszystko wymieszac, zalac warzywa, zamieszac w woku,
poczekac az zgestnieje i wylaczyc gaz.
A propos piersi kurczaka to ja rovbie cos co nazwalam 'chinka' - troche
zabawy ale efekt superowy.
Wiec piers kurczeca ubic lekko trzonkiem noza i ponacinac lekko gdzies
na 5 mm max. W szpary powkladac paski marchewki, grzybkow moon, cebuli,
kawaleczki bambusa. To opaierowac w mace jak wyzej i usmazyc na goracym
oleju. Rewelacja.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|