Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kwas chlebowy mętny
Date: Tue, 11 Dec 2007 08:26:28 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 25
Message-ID: <fjle31$ej2$1@news.dialog.net.pl>
References: <fjjol5$vjl$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-12977.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1197357985 14946 87.105.5.177 (11 Dec 2007 07:26:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Dec 2007 07:26:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <fjjol5$vjl$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307317
Ukryj nagłówki
Mariusz pisze:
> Zrobiłem pierwszy raz kwas chlebowy.
> Wszystko wg przepisu.
> Kurcze - mętne się zrobiło i nie chce się sklarować.
> Czy w butelce się sklaruje? Czy powinienem jakoś zareagować?
>
> Mariusz
>
>
Może jeszcze brodzi/pracuje? Wtedy butelce grozi wysadzenie?
Zawsze jakiś mniejszy-większy osad powstaje, przecież moczysz chleb, to
musi jakaś "frakcja" mąki się do zacieru dostać.
W ogóle to jakaś dziwna z nim sprawa: w ZSRR w każdym domu się robiło
kwas,każdy miał "najlepszy na świecie", ale mnie smakował taki z beczek
na ulicy. Takiego nie robił nikt, dlaczego? No i mnie się nie udało
zrobić nigdy dobrego kwasu (choć raz zrobiło się coś na kształt wina),
nawet gdy robiłem to z takiego brykietu, w którym było coś jak ciemna
bułka tarta, nawet tamten przepis nie zadział. Dopiero gdy niedawno
kupiłem kwas chlebowy instant (w opakowaniu drożdże i ekstrakt na trzy
porcje po 3 litry, a może i na 5?) to to się udało. No, ale powiedzmy
sobie szczerze: to było coś a la kwas, coś, co się sprzedaje w puszkach
i plastikowych butelkach... Niby dobre, ale nie to...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|