Data: 2006-08-28 04:00:08
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"sagsurfer" <s...@o...net> wrote in message
news:TutIg.17449$ic2.5554@newsfe08.lga...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:e7ofc9$211$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "onet.pl" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:e7o45l$ohh$1@news.onet.pl...
>>> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
>>> az
>>
>> A zrobić nie łaska? To takie proste, jak gotowanie ziemniaków.
> A wiec jak sie robi taki kwas , czy moze ktos podac to na grupe?
Bardzo prosto - robi się suchary z chleba razowego żytniego lekko rumieniąc
(nie przypalić!!!) w piekarniku, następnie bierze się duży garnek i te
suchary rozgotowywuje okolo 2,5 kg chleba w 10 l wody. Ochłodzić. Przecedza
się (po połowie dnia stania) przez szmatkę i do tego dodaje się cukier
(około 0,5 kg), drożdże (paczka), około 5 dag liści mięty. Daje się temu
zafermentować (druga połowa dnia) i rozlewa się w butelki PET, ale do
mniejszych niż 1 litr (duże ciśnienie), dodając po dwie trzy rodzynki do
każdej butelki i dobrze zakręca - wynosi się do zimnej piwnicy. Po
dwu-trzech dniach można pić.
|