Data: 2001-01-15 12:50:36
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Od: "Danka" <j...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dziekuje Ci bardzo. Wytlumacyzlas mi moje watpliwosci.
Pozdr.,
Danka
"Witold Szczechura" <w...@h...net> schreef in bericht
news:0Ms86.15640$mb.455727@news.hananet.net...
>
> "Danka" <j...@z...nl> wrote in message
> news:3a621441$0$28486@news2.zeelandnet.nl...
> > Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie
wiem
> > dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
> > stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
> > Pozdr.,
> > Danka
>
> Dokladniej - "Crčme fraîche ". Jest to rodzaj smietany, ktora przeszla
> proces fermentacji mlekowej, ma min. 30% tluszczu (zwykle pomiedzy 30 a
> 40%), jest gesta o gladkiej konsystencji i lekko kwasnym smaku. Stosowac
ja
> mozna wszedzie tam, gdzie kazdy inny rodzaj smietany - do zup, sosow (nad
> kwasna smietana ma te przewage, ze nie zwazy sie po zagotowaniu), do
> dekoracji potraw, deserow, ciast, owocow albo kawioru.
>
> Beata
>
>
|