From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: langoshe
Date: Sun, 8 Oct 2000 14:55:27 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 34
Message-ID: <1ei6i2v.np6wsmijku3dN%wlos@tele.com.pl>
References: <39dcd454$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pm6.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 971009657 3993 213.76.108.6 (8 Oct 2000 12:54:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2000 12:54:17 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 197 days)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!wlos
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35146
Ukryj nagłówki
Kasia <k...@g...pl> wrote:
> Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
> jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
> jakis odzew
> Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
>
> pzdr
>
> Marcin
Znalazlem taki przepis:
40 dkg bialej maki przesianej przez sito
3 dkg drozdzy
odrobina cukru
2 ziemniaki
1 lyzka oleju
sol
1 szklanka letniego mleka
olej do smazenia
Ziemniaki ugotowac i utluc na miazge.
Drozdze rozetrzec z cukrem i zmieszac z polowa mleka. Odstawic na
chwile.
Make wsypac do naczynia, posrodku maki zrobic wglebienie, wlac tam
zaczyn drozdowy, dodac ziemniaki i lyzke oleju. Wyrabiac dodajac
jeszcze tyle mleka, zeby wyszlo ciasto o konsystencji cuiasta na kluski
kladzione. Oproszyc je maka, przykryc i zostawic godzine do
wyrosniecia. Nastepnie formowac placki o wilkosci dloni i samzyc na
wrzscym oleju. Poczatkowo smazyc pod przykryciem, po przewroceniu na
druga strone zdjac pokrywke.
Wladyslaw
|