« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-05 19:24:51
Temat: langosheNa Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
jakis odzew
Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
pzdr
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-05 22:36:29
Temat: Re: langosheAt 09:24 PM 10/5/00 +0200, you wrote:
>Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
>jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
>jakis odzew
>Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
>
>pzdr
>
> Marcin
takie z ciasta jakby drozdzowego, wyrastajace w kupkach, potem rozciagane
jak ciasto na pizze i smazone w glebokim tluszczu? mniam, na slodko
pozniej, lub na ostro, posypane serkiem utartym...
ja poszlam na latwizne i kupilam na Slowacji kilka paczek takich
gotowcowych "languszow" w proszku. Ale nie byly takie dobre..:-(( Tez bym
chciala przepis..
Agnieszka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-08 12:55:27
Temat: Re: langosheKasia <k...@g...pl> wrote:
> Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
> jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
> jakis odzew
> Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
>
> pzdr
>
> Marcin
Znalazlem taki przepis:
40 dkg bialej maki przesianej przez sito
3 dkg drozdzy
odrobina cukru
2 ziemniaki
1 lyzka oleju
sol
1 szklanka letniego mleka
olej do smazenia
Ziemniaki ugotowac i utluc na miazge.
Drozdze rozetrzec z cukrem i zmieszac z polowa mleka. Odstawic na
chwile.
Make wsypac do naczynia, posrodku maki zrobic wglebienie, wlac tam
zaczyn drozdowy, dodac ziemniaki i lyzke oleju. Wyrabiac dodajac
jeszcze tyle mleka, zeby wyszlo ciasto o konsystencji cuiasta na kluski
kladzione. Oproszyc je maka, przykryc i zostawic godzine do
wyrosniecia. Nastepnie formowac placki o wilkosci dloni i samzyc na
wrzscym oleju. Poczatkowo smazyc pod przykryciem, po przewroceniu na
druga strone zdjac pokrywke.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |