Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia langoshe

Grupy

Szukaj w grupach

 

langoshe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2000-10-05 19:24:51

Temat: langoshe
Od: "Kasia" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
jakis odzew
Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).

pzdr

Marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

1. Data: 2000-10-05 22:36:29

Temat: Re: langoshe
Od: s...@b...nih.gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

At 09:24 PM 10/5/00 +0200, you wrote:
>Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
>jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
>jakis odzew
>Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
>
>pzdr
>
> Marcin

takie z ciasta jakby drozdzowego, wyrastajace w kupkach, potem rozciagane
jak ciasto na pizze i smazone w glebokim tluszczu? mniam, na slodko
pozniej, lub na ostro, posypane serkiem utartym...
ja poszlam na latwizne i kupilam na Slowacji kilka paczek takich
gotowcowych "languszow" w proszku. Ale nie byly takie dobre..:-(( Tez bym
chciala przepis..

Agnieszka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-08 12:55:27

Temat: Re: langoshe
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Kasia <k...@g...pl> wrote:

> Na Wegrzech i na Slowacji serwuja swietne placki nazywane "langoshami" czy
> jakos podobnie. Jesli ktos wie jak takowe placuszki sporzadzic to niech da
> jakis odzew
> Sa naprawde pyszne (przynajmniej jak na moj gust).
>
> pzdr
>
> Marcin

Znalazlem taki przepis:

40 dkg bialej maki przesianej przez sito
3 dkg drozdzy
odrobina cukru
2 ziemniaki
1 lyzka oleju
sol
1 szklanka letniego mleka
olej do smazenia

Ziemniaki ugotowac i utluc na miazge.
Drozdze rozetrzec z cukrem i zmieszac z polowa mleka. Odstawic na
chwile.
Make wsypac do naczynia, posrodku maki zrobic wglebienie, wlac tam
zaczyn drozdowy, dodac ziemniaki i lyzke oleju. Wyrabiac dodajac
jeszcze tyle mleka, zeby wyszlo ciasto o konsystencji cuiasta na kluski
kladzione. Oproszyc je maka, przykryc i zostawic godzine do
wyrosniecia. Nastepnie formowac placki o wilkosci dloni i samzyc na
wrzscym oleju. Poczatkowo smazyc pod przykryciem, po przewroceniu na
druga strone zdjac pokrywke.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Polityka OD KUCHNI
jabluszka, jabluszka
co z soczewicy?
Re: GLOSUJMY NA MARIANA KRZAKLEWSKIEGO
GLOSUJMY NA MARIANA KRZAKLEWSKIEGO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Ciasto
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X