From: "Zolza" <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <39cee658$1@news.vogel.pl>
Subject: Re: lasagne
Date: Mon, 25 Sep 2000 09:17:39 +0200
Lines: 19
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
Message-ID: <3...@n...astercity.net>
X-Trace: 25 Sep 2000 09:15:38 +0100, 10.20.83.3
XPident: news
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!10.20.83.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34314
Ukryj nagłówki
Ela wrote in message <39cee658$1@news.vogel.pl>...
>Witam wszystkich!
>
>Mam zamiar zrobic niedlugo lasagne. Znalazlam kilka przepisow. W niektorych
>jest napisane, ze makaron trzeba gotowac a w innych, ze nie.
[...]
Kupuje "od zawsze" gotowe platy makaronowe, Barilla albo jakies inne. Na
pudelku stoi jak byk, ze "nie wymaga wstepnego gotowania". Caly dowcip
polega (tak sadze) na odpowiedniej konsystencji sosu beszamelowego - zeby
nie byl zbyt gesty, oraz na trzymaniu tego w piecu przed odpowiednio dlugi
czas, a za to przy niezbyt wielkim gazie. Ja robie na 150-180, z tym ze w
piekarniku elektrycznym wiec nie grozi przypalenie. I makaron zawsze jest
mieciutki i pyszny.
Ale tez sie spotkalam gdzies z twierdzeniem, ze trzeba gotowac albo namoczyc
te platy przed... z tym ze chyba wtedy wyjdzie brejowate.
Pozdrawiam
Magda
|