Data: 2000-07-20 14:28:49
Temat: Re: lasagne - jak szybko zrobić?
Od: Dorota Szeliga <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kaliope wrote:
>
> Beszamel
> 50 gr. masla
> 50 gr. maki
> 3/4 litra mleka
> sol,
> pieprz.
Koniecznie szczypta gałki muszkatołowej do beszamelu!
> Ciasto lasagne kupuje, bo nie udalo mi sie jeszcze zrobic dobrego. Nalezy je
> ugotowac w osolonej wodzie i uwazac, zeby sie nie rozwalil w czasie gotowani
> a.
Ja kupuję Malmę i zapiekam bez wcześniejszego gotowania: 30 min w
piekarniku i jest dobre.
Polecam też lasagne wegetariańskie: fasolka szparagowa, pieczarki,
cebula, cukinia lub kabaczek. Fasolkę (w kawałkach) i cukinię (w
plastrach) się gotuje, potem dusi na patelni z pieczarkami i cebulą,
żeby powstała taka masa. Masą oraz beszamelem przekładać płaty lasagne,
posypywać żółtym serem i zapiekać. Pewnie dziwnie brzmi, ale naprawdę
smaczne.
Dorota
|