Data: 2007-05-27 23:17:38
Temat: Re: lawenda w zastosowaniu kulinarnym
Od: "_hehehe" <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f3d19g$od4$1@inews.gazeta.pl...
> _hehehe napisał(a):
>> Lawenda waskolistna ( Lavandula angustifolia) np odmiany Hidcote blue
>> strein
>> oprocz wielu innych zastosowan bywa wykorzystywana w kuchni.
>> Jestem wielkim fanem lawendy min bedzie ona u mnie rosla przed domem
>> w kilkunastu odmianach na okolo 4000 m.kw.
>> Glownie dla swej urody ale chetnie wykorzystalbym ja rowniez kulinarnie .
>> Moze znacie jakies przepisy?
>> Z pozdrowieniami i usmiechami
>> smal
>>
>>
>>
> niezle przeddomie 4000 metrow...
:)
sa to uroki budowania sie na wsi i odpowiednio sporej dzialki
:)
a lawendowy 'trawnik' wydaje mi sie dobra i ciekawa alternatywa
dla konwencjonalnego trawnika
:)
zreszta traw wszelakich i 'Trawnikow' u mnie dostaek
ale to za domem z tylu a pare fotek
http://trawki.pl/galeria/wszystkie/trawy
> ale powaznie to ja kazde prawie mieso obkladam ziolami z ogrodka...
> chrzan tymianek bazylia mieta magi zwane lubczykiem pietruszka szlawia
> oregano i lawenda tez jak mi sie uszczypnie...
> posiekac razem i do marynaty...
> a tak mi sie w tym roku te ziola porozrastaly ze nawet swieze czasem na
> wegiel pod grillem rzucam...
> dla zapachu grilla...
:)
a bardzo lubie ziola i mam ich calkiem spora kolekcje
z najwazniejszych uzywanych pominales Czaber
a jesli nie uprawiasz to bardzo polecam Tobie Rucole
:)
Slyszalem o cukrze lawendowym
o mieszankach herbaty ale co jeszcze mozna wkuchni z lawendami
?
z pozdrowieniami i usmeichami
smal
|