Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: leczo
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1ea99g1.4gnzsc18a1g5cN%wlos@tele.com.pl>
References: <8f1nmt$951$1@reda.worldonline.fr>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 42 days)
Lines: 39
Date: Sun, 07 May 2000 10:05:57 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.55.136
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 957693957 212.160.55.136 (Sun, 07 May 2000 12:05:57 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 07 May 2000 12:05:57 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27639
Ukryj nagłówki
lecat <l...@n...com> wrote:
> Kto ma dobry przepis na leczo ?
> Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
> Dzeki.
> Sophie
> l...@n...com
Przepis juz tu podawalem, chyba nawet dwukrotnie, ale niech tam, podam
jeszcze raz.
Klasyczne wegierskie lecsó robi sie tak:
SkladnikI:
1,4 kg papryki w strakach, miesistej
0,6 pomidorow
15 deko cebuli
8 deko smalcu
5 deko wedzonego boczku
5 g papryki w proszku
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i krajemy na podluzne paski.
Pomidory obieramy ze skorki, krajemy na cwiartki lub osemki. Obrane
cebule krajemy wzdluz na pol i nastepnie na plasterki.
W duzym garnku rumienimy na smalcu boczek pokrajany w kostke, nastepnie
rumienimy cebule, odstawiamy z ognia i po malej chwili dodajemy papryke
w proszku, mieszamy i natychmiast dodajemy pomidory i papryke w
strakach, mieszamy. Solimy i dusimy wstepnie na silnym ogniu, bez
przykrycia az warzywa puszcza sok, a nastepnie zageszczamy pod
przykryciuem na malym ogniu.
Jezeli leczo na sluzycc jako samodzielne danie w trakcie duszenia mozna
dodac kielbase w calosci lub w plastrach. Mozna tez pod koniec
gotowania wbic po jednym jajku na osobe. Mozna tzez na poczatku duszenia
wsypac nieco ryzu, ktory zagesci potrawe.
Wladyslaw
|