Data: 2000-05-07 10:05:57
Temat: Re: leczo
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
lecat <l...@n...com> wrote:
> Kto ma dobry przepis na leczo ?
> Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
> Dzeki.
> Sophie
> l...@n...com
Przepis juz tu podawalem, chyba nawet dwukrotnie, ale niech tam, podam
jeszcze raz.
Klasyczne wegierskie lecsó robi sie tak:
SkladnikI:
1,4 kg papryki w strakach, miesistej
0,6 pomidorow
15 deko cebuli
8 deko smalcu
5 deko wedzonego boczku
5 g papryki w proszku
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i krajemy na podluzne paski.
Pomidory obieramy ze skorki, krajemy na cwiartki lub osemki. Obrane
cebule krajemy wzdluz na pol i nastepnie na plasterki.
W duzym garnku rumienimy na smalcu boczek pokrajany w kostke, nastepnie
rumienimy cebule, odstawiamy z ognia i po malej chwili dodajemy papryke
w proszku, mieszamy i natychmiast dodajemy pomidory i papryke w
strakach, mieszamy. Solimy i dusimy wstepnie na silnym ogniu, bez
przykrycia az warzywa puszcza sok, a nastepnie zageszczamy pod
przykryciuem na malym ogniu.
Jezeli leczo na sluzycc jako samodzielne danie w trakcie duszenia mozna
dodac kielbase w calosci lub w plastrach. Mozna tez pod koniec
gotowania wbic po jednym jajku na osobe. Mozna tzez na poczatku duszenia
wsypac nieco ryzu, ktory zagesci potrawe.
Wladyslaw
|